Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇU KESİNTİ DURUMU

Bilişim sistemine girme suçu TCK madde 243’te dört fıkra halinde düzenlenmiştir. İlk fıkraya göre “Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.Hakeza yine sisteme giren kişiden farklı bir kişinin sistemde kalmaya devam etmesi halinde ya da sisteme hukuka uygun olarak girmekle birlikte hukuka aykırı olarak sistemde kalınması halinde de bu suç oluşacaktır.

Günümüzden bu suç kapsamına örnek vermek gerekirse özellikle şahısların sosyal medya (facebook, twitter, instagram vs) veya mail hesaplarına hukuka aykırı herhangi bir yolla giriş yapmak, yine şahısların bilgisayarı, telefonu gibi bilişim sistemlerine hukuka aykırı herhangi bir yolla giriş yapmak bu suç kapsamındadır. Hukuka aykırı giriş mağdurun bilişim sistemine fiziksel erişim sağlamak yoluyla olabileceği gibi fiziksel erişim sağlamadan uzaktan erişim yoluyla da mümkündür fakat kanunda hukuka aykırı yolla sisteme girme ibaresi kullanıldığından kanun yalnızca bugünü değil gelecekte ortaya çıkacak giriş yollarını da kapsamaktadır.

Kesintisiz(mütemadi) suçların en önemli özelliği suç tamamlanana kadar teşebbüs hükümlerinin uygulanabilmesidir. Bilişim sistemine girme suçu” ani bir suç olduğundan kesintisiz olarak işlenmesi mümkün değildir. Girme işlemiyle suç tamamlanır ancak ‘’bilişim sisteminde hukuka aykırı olarak kalma’’ suçu kesintisiz suçtur. Kesintisiz suç devam eden suç olarak tanımlanabilir. Fail sistemde kalmaya devam ettiği sürece suç işlemeye devam eder ve sistemden çıkmasıyla suç sona erer. Dolayısıyla fail sistemden çıkmadığı sürece fiil aynı fiil olmaya devam edecek, tek bir suça sebebiyet verecektir. 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 30.maddesinin

4.fıkrasıyla, 24.03.2016 tarihinde, 5237 sayılı TCK’nın 243.maddesine 4.fıkra olarak eklenen veri nakillerini teknik araçlarla izleme suçunun, bilişim sistemine girme veya orada kalma (TCK m.243/1-2-3) suçundan ayrı olarak değerlendirilmesi gerekir. Veri nakillerini teknik araçlarla izleme fiili devam ettiği sürece suç işlenmeye devam eder. Dolayısıyla bu suç kesintisiz olarak işlenebilen bir suçtur.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın