Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

BOŞANMA DAVASINDA DİLEKÇELER AŞAMASI

Mahkeme ya da hakim kendiliğinden bir hukuki uyuşmazlığa bakamaz. Bu uyuşmazlığın dava yoluyla mahkemede ileri sürülmesi gerekmektedir.  Boşanma Davası; eşlerden birisinin mevcut evliliğin sona ermesi için, boşanmaya sebebiyet veren olayları (uyuşmazlığı) ve boşanma talebini mahkeme bir dilekçe ile (boşanma dilekçesi) mahkemeye sunmasıdır. Hukukumuzda, Anlaşmalı Boşanma Davası, Çekişmeli boşanma davası olmak üzere iki tür boşanma davası bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanma gerçekleşemiyorsa çekişmeli boşanma davası açılabilir.
Çekişmeli Boşanma Davasının yargılama aşaması Hukuk Muhakemeleri Kanunu’da düzenlenmiştir. Buna göre yazılı yargılama usulünün uygulandığı boşanma davalarında aşamalar, dilekçeler aşaması, ön inceleme duruşma aşaması, tahkikat aşaması, sözlü yargılama aşaması ve son olarak hüküm olmak üzere 5 aşamalıdır. Dilekçeler aşamasında taraflar karşılıklı olarak dava dilekçesi, cevap dilekçesi, cevaba cevap dilekçesi ile ikinci cevap dilekçelerini sunarlar.
Boşanma davası, dava dilekçesinin mahkemeye sunulması ve gerekli masrafın yatırılması ile başlar. Davanın açılmasından sonra yapılacak ilk işlem dava dilekçesinin davalı eşe usule uygun şekilde tebliğ edilmesidir.Davalı eşin, dilekçenin kendisine tebliğinden itibaren iki haftalık cevap süresi bulunur. Davalı, bu süre içerisinde cevap dilekçesini sunmazsa, davaya cevap ve delil sunma hakkını kaybeder. Davalı eş dilerse cevap dilekçesi ile birlikte karşı boşanma davası açabilir. Süresi içerisinde cevap dilekçesi sunulursa, bu dilekçe de davacı tarafa tebliğ edilir ve cevaba cevap dilekçesi sunmak için iki haftalık süre verilir. Son olarak bu dilekçeye karşı davalı eşin de aynı süre içerisinde ikinci cevap dilekçesi sunma hakkı bulunur. İkinci cevap dilekçesinin sunulması veya süresinin dolmasıyla dilekçeler aşaması tamamlanmış olur.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın