Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

yargıtay kararı

  1. Hukuk Dairesi 2017/7297 E. , 2018/1857 K.

“İçtihat Metni”
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Cinsiyet Değişikliğine İzin Verilmesi

Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup hükmün davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

KARAR

Davacı, dava dilekçesinde; biyolojik açıdan kadın olarak doğmasına rağmen küçük yaşlardan beri kendisini erkek gibi hissetmekte ve dolayısıyla da erkek gibi yaşadığını ancak ruh durumunun etkilendiğini, ruhsal karmaşa içinde olduğunu, psikolojik ve fizyolojik olarak olumsuz etkilendiğini, 18 yaşını bitirdiğini, evli olmadığını belirterek mahkemenin cinsiyet değişikliğine izin vermesini ve devamında nüfus kayıtlarındaki kadın olarak yazılı cinsiyetinin erkek olarak değiştirilmesini talep etmiş; mahkemece, …Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği’nin 25.11.2015 tarih 4874 nolu Sağlık Kurulu Raporunun Kadın Doğum Bölümü tarafından düzenlenen kısmında “hastanın kalıcı olarak üreme yeteneğinden yoksun olmadığının” belirtildiğinden, davacının üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun bulunmadığı gerekçesi ile ispatlanamayan davanın reddine karar verilmiştir.
Dava TMK’nın 40. maddesi gereğince, cinsiyet değişikliğine izin verilmesi istemine ilişkindir.
6100 sayılı HMK. 20/1. maddesinde, “Görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi hâlinde, taraflardan birinin, bu karar verildiği anda kesin ise bu tarihten, süresi içinde kanun yoluna başvurulmayarak kesinleşmiş ise kararın kesinleştiği tarihten; kanun yoluna başvurulmuşsa bu başvurunun reddi kararının tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde kararı veren mahkemeye başvurarak, dava dosyasının görevli ya da yetkili mahkemeye gönderilmesini talep etmesi gerekir. Aksi takdirde, bu mahkemece davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.”, 20/2. maddesi ise, “Dosya kendisine gönderilen mahkeme, kendiliğinden taraflara davetiye gönderir.” hükmünü içermektedir.
12.05.2015 tarihinde dava açılan … 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 29.05.2015 tarih 2015/214-241 sayılı karar ile mahkemenin görevsizliğine, talep halinde dosyanın görevli … Sulh Hukuk Mahkemesi’ne gönderilmesine dair verilen karar temyiz edilmediğinden 08.09.2015 tarihinde kesinleşmiştir. Davacının 16.10.2015 tarihli dilekçesi üzerine 04.11.2015 tarihinde dava dosyası tevzi edilen … 10. Sulh Hukuk Mahkemesi’nce davacı tarafından HMK 20. maddesinde belirtilen sürede (kararın kesinleştiği tarihinden itibaren iki hafta içerisinde) dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesi talep edilmediğinden davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi yerine esastan incelenerek reddi doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK’nın 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, HUMK’nın 440/III-1, 2, 3 ve 4. bentleri gereğince ilama karşı karar düzeltme yolu kapalı bulunduğuna, istek halinde peşin harcın temyiz edene iadesine, 08.02.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın