Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

yargıtay kararları

(Kapatılan) 18. Hukuk Dairesi 2013/2301 E. , 2013/5533 K.

“İçtihat Metni”

Davacı K.H. ile davalı Nüfus Müdürlüğü arasındaki davada Simav Sulh Hukuk Mahkemesince verilen ve Yargıtay’ca incelenmeksizin kesinleşmiş bulunan 20.03.2012 günlü ve 2012/25-2012/274 sayılı kararın yürürlükteki hukuka aykırı olduğu savıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 31.01.2013 gün ve Hukuk-2013/19656 sayılı yazısıyla kanun yararına temyiz edilerek bozulması istenilmiş olmakla, dosyadaki tüm kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Simav Nüfus Müdürlüğünün ihbar yazısı ile 11.01.1998 doğumlu …’a vasi atanması istenilmiş, Simav Sulh Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne karar verilmiş, hükmün temyiz edilmeksizin kesinleştiği anlaşılmıştır.
İncelenen dosyada, kısıtlanması istenilen …’ın anne ve babasının boşanması sonucu velayetinin annesine verildiği, velayet verilen annenin 31.12.2011 tarihinde öldüğü, babanın ise sağ olduğu, ihbar üzerine yapılan yargılamada babaya ihbar yapılmadan vasi atandığı anlaşılmaktadır.
Türk Medeni Kanunu’nun 335/1. maddesinde; ergin olmayan çocuk, ana ve babasının velayeti altındadır. Yasal sebep olmadıkça velayet ana ve babadan alınamaz hükmü, 336.maddesinde ise; evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velayeti birlikte kullanırlar. Ortak hayata son verilmiş veya ayrılık hali gerçekleşmişse hakim, velayeti eşlerden birine verebilir. Velayet, ana ve babadan birinin ölümü halinde sağ kalana, boşanmada ise çocuk kendisine bırakılan tarafa aittir hükmü yer almaktadır. Velayet hakkındaki hükümler kamu düzenine ilişkin olup, aslolan ergin olmayan çocukların velayet altında bulunmasıdır. Bu nedenle sağ olan babaya ihbarda bulunulması, velayete talip olduğunu açıklaması halinde bu konuda aile mahkemesinde dava açması için süre verilmesi, dava açıldığı takdirde velayet hakkındaki davanın sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi usul ve kanuna aykırı bulunmuştur.
Bu itibarla yukarıda açıklanan nedenlerle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün HUMK.’nun 427. maddesi gereğince sonuca etkili olmamak kaydıyla kanun yararına BOZULMASINA ve gereği yapılmak üzere kararın bir örneği ile dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 04.04.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın