Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Boşanmanın Tanınması

Yabancı ülkelerde gerçekleşen boşanmanın Türkiye’de de geçerli olması için boşanmanın tanınması olarak adlandırılan dava açılır. Bu davada nafaka gibi durumların Türkiye’de tanınması üzerine boşanmanın tenfizine başvurulur. Boşanmanın tanınması usul hukuku bakımından oldukça farklı bir noktadadır. Bu nedenle boşanmanın tenfizi ve tanınması genellikle boşanma avukatları tarafından talep edilir. Boşanma kararının getirilerinin Türkiye’deki hukuki süreçlerde yer alması adına boşanmanın tanınması davası açılmalıdır. Bu dava ile kişi haklarını güvence altında tutar.

Boşanmanın tanınması ve tenfizi davasının açılması için kesinlikle Yurtdışında boşanma hakkında kesinleşmiş bir kararın olması ve Türk mahkeme kararlarının boşanılan ülkede tenfizinin geçerliliğe sahipliği önemli bir detaydır. Boşanma kararının tanınmasında yer alan sebepler;

  • Velayet
  • Tazminat
  • Mal Paylaşımı
  • Nafaka

Türkiye’de boşanmış görünmeyen kişi dul haklarından yararlanamaz. Yurtdışında boşanan kişiler eğer Türkiye’de evli gözüküyorsa birbirinin mirasçısı olarak kayıtlarda yer alır. Sağlık, sigorta gibi tüm işlemler çift evliliğin sürdürdüğüne ilişkin olarak gerçekleşir.

Yalnızca boşanmanın tanınmasına yönelik bir durum görünüyorsa çiftler dava yerine Nüfus Müdürlüğüne gitmeyi tercih edebilir. Bu durumda her iki eş de başvuru sağlamalıdır. Tek bir kişinin Nüfus Müdürlüğüne başvurması yeterli değildir. Nüfus Müdürlüğünde yalnızca Boşanmanın Tanınması gerçekleşir. Velayet, nafaka gibi durumlar devreye girdiğinde davalı ve davacı mahkemeye boşanmanın tanınması tenfizi davasına başvuru sağlamalıdır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın