Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Ayrılık Kararı, Ayrılık Davası Nedir?

Eşler arasındaki ortam yaşam birliğinin tekrardan sağlanması ihtimali göz önünde bulundurularak boşanmaya neden olan sebeplerden ötürü evliliğe 1 ile 3 yıl arasında mola verilmesine ayrılık denir.  Boşanma sebepleri var olsa da kanunen evlilik birliğinin devam ettirilmesi yönünde karar kılınabilir.  Eşler arasında bir barışma ihtimali varsa ayrılık kararı verilir.

Eşlerin 1- 3 yıl arasında boşanma sebeplerine istinaden ayrı yaşanması yönünde aile mahkemesi tarafından karara bağlanır. Bu durum neticesinde ayrılık davası olarak adlandırılır ve barışma ihtimallerinin gelişimine ön ayak olur. Türk Medeni Kanunun 167. Maddesinde “Boşanma davası açmaya hakkı olan eş, dilerse boşanma, dilerse ayrılık isteyebilir.” Eşlerden birinin ayrılık davası açması durumunda veya boşanma davası esnasında hakim eğer çift arasında barışma ihtimali görüyorsa ayrılık kararı verebilir. Eşler ayrılık kararı verildiğinde hukuken evli olmaya devam ederler.

Ayrılık davasında karar yetkisi hakimdedir. Eğer hakim barışma ihtimali görüyorsa evlilik kurumunun bağlılığı adına ayrılık davasında çiftlerin birbirinden ayrı süreç geçirmesini isteyebilir. Ayrılık davası bazı koşullarda açılır;

  • Terk
  • Evlilik birliğinin temelden sarsılması
  • Akıl hastalığı
  • Eşler arasında aldatma
  • Türk Medeni Kanununa aykırı yaşam tarzı

Gibi durumlarda eşlerden biri ayrılık davası açabilir. Onur kırıcı davranış,  hayata kast gibi durumlarda ayrılık davası tercih edilmez. Hakimin verdiği karar boşanma davasının sonucu ayrılık kararı olabilir. Eğer taraflardan biri boşanma yerine ayrılık talep ettiyse çiftler ayrılır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın