Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Aile Konutu Şerhi Nedir, Nasıl Konulur?

Eşler evliliklerini devam ettirdikleri sürece birlikte oturdukları eve, aile konutu adı verilir. Konut içerisinde birlikteliklerini sürdüren çiftler için haklar ortaktır. Bu duruma rağmen çiftlerden biri diğerinin haberi veya izni olmadan aile konutunun satılması, kiraya çıkarılması konusunda talepte bulunur. Aile konutunda herhangi bir işlem yapılmaması taraftarı olan birey Aile Konutu Şerhi davasını açmalıdır. Bu davanın açılmasının en büyük sebebi, aile konutunda hak ortaklığının evlilik boyunca güvence altına alınma beyanından süregelir.

Tapuya şerh düşürülerek aile konutu üzerinde haklar korunur. Eşlerin ev üzerindeki tasarruf hakkı kısıtlanır. Aile Konutu Şerhi kanuni bir uygulamadır. Bu nedenle aile konutu üzerindeki haklar evlilik süresince eşit olmalıdır. Bir tarafın izni ve haberi olmadan birey ev hakkında resmi işlem yapma hakkı kısıtlanmalıdır.

Aile konutu şerhi konulması için taraflardan birisi Tapu ve Kadastro Müdürlüğünde başvurmalıdır. İşlem için gerekli belgeler;

  • Evlilik Cüzdanı ve Davacının Nüfus Cüzdanı
  • Aile konutu şerh dilekçesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Aile konutu olduğunu kanıtlayan ve muhtarlıktan alınabilen belge

Evli çiftlerin meskeni olarak adlandırılan aile konutu kiralanma, satın alınma ve kiraya verilme hakkına sahiptir. Bu durumun gerçekleşmesi için her iki tarafın da izni bulunmalıdır. Aile konutu şerhi yasaları gereğince çiftler izin veya vekalet olmadığı takdirde işlemi gerçekleştiremez. Bu nedenle Aile konutu şerhi evli çiftlerin yaşam alanlarının güvenceli haklarını korur.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın