Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Türk Medeni Kanununun 4271 sayılı 167. Maddesinde “Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davdan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir” olarak belirtilir. Öteki deyişle, boşanma davasına başvuran kişi yer mahkemesini seçme hakkına sahiptir. Davacı kişi yer mahkemesini ikametgahına, süreç içerisinde bulunduğu herhangi bir şehirde açabilir.

Davalı kişi boşanma davasını açarken eşiyle oturduğu bölgedeki ikametgahının olduğu bölgenin yer mahkemesine başvuru sağlayabilir. Son 6 ay içerisinde eşinde bulunduğu bölgenin yer mahkemesinde boşanma davasına katılabilir. Ayrıca kişi eğer son dönemlerde yeni bir adreste ikametgahı bulunuyorsa davayı kendi bulunduğu bölgenin yer mahkemesine sunabilir.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 2007 yılında yaptığı düzenlemeye göre davacı, boşanma sürecinde taşındığı baba evinin bulunduğu yerden davasını açması mümkündür. Sebepler arasında kadının herhangi bir taşınmazı bulunmaması, gelir yoksunluğu sebebiyle baba evine taşınması, başka bir ev açma şansı olmaması göz önüne alınarak baba evinde de açabilme yetkisine sahiptir.

Maddi durumu yerinde olmayan kadınlar, gelen düzenleme gereğince farklı ikamet adreslerinde dava açması sebebiyle herhangi bir ek ödeme yapmamaktadır. Hukuki düzenlemelerin kadınlar için diğer bir avantajı da davanın koca evinde açılma zorunluluğunun ortadan kalktı. Kadınlar da yer mahkeme seçimi konusunda bulunduğu farklı ikametgah adreslerini seçebilmektedir. Özetle kişi İstanbul’da eş ikametgahında bulunmaması halinde davasını farklı şehrin yer mahkemesinde açabilir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın