Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

İsim Değiştirme Davası Nedir,  Şartları Nelerdir?

Bireylerin kimliği tanımlanırken isim ve soyadı kullanılır. Hukuki haklardan biri de isim ve soyismin değiştirmek için talepte bulunmaktır. Medeni Kanunun 27. Maddesine göre kişinin şayet geçerli bir sebebi bulunuyorsa isim ve soyadı değiştirme davası açmasına olanak verilir. Kanunen haklılık konusu oldukça geniş detaylardadır.

İsim değiştirme davası şu sebeplerle açabilir;

  • Adı veya soyadı gülünç olarak değerlendiriliyorsa
  • İsim bireyin travmasının tetikleyici unsuru olduysa
  • Kötü bir şahsın adını taşıyorsa
  • Mesleki gerekçeler
  • Sanatsal bilinirlik
  • Kişinin ruh halinin ismiyle özdeşleşmemesi hususunda bir inanca sahipse

İsim değiştirme davası; birey tarafından veya davayı temsil etmesi adına özel yetkisi bulunan avukat tarafından açılabilir. 18 yaş altı bireylerde ise velayet hakkı bulunan veliler ve avukatların temsilindedir. İsim değiştirme davası Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır. Birey ikametgahı bulunan yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru sağlamalıdır. Davaya nüfus müdürlüğünden bir görevli memur da davalı olarak mahkemeye katılır.

İsim değiştirme davası nüfus kayıtları üzerinden gerçekleşir. Kişinin hayati risk taşıyan durumlar altında bırakan, yanlış kayıtlar varsa bu durumlar dava içerisinde belgelendirilmelidir. Dava için yazılan dilekçede davalı Nüfus Müdürlüğü olarak gösterilmelidir. Davada gerekli prosedürlerin sağlanma hızına göre sonuçlanma zamanı ilk celsede de ikinci celsede de olabiliyor. Dava mahkemeden mahkemeye değişkenlik gösteriyor. Durumun genel sonuçlanması 3- 5 aylık bir süreci bulmaktadır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın