Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Güvenlik Soruşturması İptali

Bireylerin kamu hizmetlerine girme hakkı, özel hayatının korunma ihtiyacı, kişisel bilgi ve veri güvenliği, masumiyet gibi durumların hak ihlali doğan durumlarda güvenli soruşturması 15 temmuz sonrasında daha da gündeme alınan ve idari değişiklikleri söz konusu olan bir durumdur. Kamunun en üst düzeyinden en alt kademesine kadar her birimi ilgilendirmektedir. Danıştayın ilke ve kararlarının yanı sıra Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi hak ihlali konusunda kararlar vermektedir.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlandığında kişiler idari yargıda iptal davası açabilir. Soruşturmanın olumsuz olması atamanın onanmasının duraklatılması ve kamuya girişin reddiyle sonuçlanabilir. 2577 sayılı kanun çerçevesinde kararlar verilmesi gereklidir. Bu davayı uzman erbaş, öğretmenlik, imam, hemşire, memur, Polis ( POMEM, PMYO, PAEM)  güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlananlar başvuruda bulunabilir. Güvenlik soruşturması yapılırken de kişinin kimlik kayıt geçmişi, devletle olan ilişkisi, terör örgütüyle aktif bağlantı sorgulaması, Bank Asya Kaydı, SGK kaydı gibi birçok inceleme sonucunda ahlaka aykırı durumlarda iptal verilebilir. Eğer bu durumda kişinin haklarını ihlal eden bir durumsa Güvenlik Soruşturmasının iptali için dilekçe verilmelidir.

Güvenlik soruşturması iptal davası nerede açılacağı çokça merak edilen bir durumdur. Dava, idare mahkemesinde açılmalıdır. Bu durum idarenin görev ve yetkisi temsiline karşı beyan edilen bir süreçtir. Güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanması hakkında herhangi bir bildirge gönderilmez. Bu nedenle süreç içerisinde güvenlik soruşturması iptal davası açılması gerekebilir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın