Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

İdari Dava Türleri

İdari yargıda 3 farklı dava türü bulunmaktadır. İptal davası, tam yargı davası ve idari sözleşmelerden doğan davalar olarak ayrılır. İYUK m.2 gereğince yer alan durumlara ve taleplere göre dava açılması mümkündür. İptal davası, idari işlemler için düzenlenen yetki, şekil, sebep, konu ve niyet yönlerinden biri hukuka aykırıysa ve sonucunda menfaat ihlali gerçekleşiyorsa açılır. Tam yargı davası, idari eylemler sonucunda kişisel hak ihlali doğrudan olması sonucunda talep edilir. İmtiyaz şartlaşma ve sözleşmeleri, kamu hizmetleri anlaşmaları hakkından doğan taraflar arası çözümsüzlüklerde idari haklardan doğan davalara başvurulur.

İptal davalarında hukukun üstünlüğü ve egemenliği görüşünde olup hukuk devleti idari yetki, sebep, şekil,  maksatları ön planda tutulur. Eğer idari sonuçlarda herhangi bir menfaat ihlali varsa mağduriyeti olan tarafın haklarının korunmasını ve menfaatlerinin yerine getirilmesini sağlar. İdari işlerde aranan menfaat türleri kişisel, güncel ve meşru olmalıdır. Bireyin işlemle birebir ilişiğinin olmaması, menfaat ihlali ve hukuka aykırı idari sonuçlar olduğu takdirde dava kabul edilir. Genel dava süreci 60 gün olarak belirlenmiştir.

Tam yargı davası diğer bir adıyla tazminat davasıdır. Maddi ve manevi türünde dava açılır. Maddi olan davalarda taraflar mağduriyetini kalem kalem bildirmelidir. Manevide ise kişinin üzgünlüğünden doğan zararlar konu edinilir. Mikat olarak manevide tarafı zenginleştirme söz konusu değildir. Kişinin idari yönetimden birebir gördüğü kişisel hak ihlalini önlemek maksadıyla dava açılır.

İdari haklardan doğan davalarda ise sözleşmeler, anlaşmalar arasında tarafların birbiriyle olan herhangi bir uyuşmazlığı gidermek amaçlanır. İdari sözleşme olarak sayılması için taraflardan biri kamu, idari birimler veya resmi kurumlar olması gereklidir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın