Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

İdari Yargıda Olağanüstü Kanun Yolları

Dava sonrasında taraflara verilen hak, kanun yoludur. Yargının yeniden incelenmesi, dosyanın ilgili makamlara iletilmesi, karar değişikliği gibi haklar için dava taraftarlara mahkemece sunulan bir haktır. İdari yargıda olağanüstü kanun yolları, iki durumdan oluşur. Bu yollar kesinleşmiş kararlar üzerine tanınan hükümlere karşı talep gerçekleşebilir. “Kanun Yararına Temyiz” ve “Yargının Yenilenmesi” olarak ikiye ayrılan durumlardır. Kesinleşen bir yargının değiştirilmesine yönelik harekete geçilmesi amaçlanır.

Kanun Yararına Temyiz, Danıştay başsavcısının temyiz incelenmesinden geçmeyen davalara yönelik başvurabileceği özel bir temyiz yoludur. İlgili bakanlığın isteği üzerine Danıştay Başsavcısı, hukuk düzenini zorlayan kesinleşmiş kararlara kanun yararına başvuru sağlayabilir. Bunu ilgili birimler dışında Danıştay başsavcısı bireysel olarak da başvuru yapabilir. İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 51. Maddesine göre  kanun yararına yapılan  kesinleşmiş karar üzerine öngörülen bir karar yolu sunulabilir. Bu durum İdari Yargıda Kanun Yolları başvurularından biridir. Temyiz için başvuru süresi yoktur. Kurum veya kişiler yürürlükte verilen kararın kanun yararına yeniden değerlendirmesini beyan edebilir.

Yargının yenilenmesi ise bazı yargılanma eksikleri ve hatalarından kaynaklı olmanın beraberinde maddi anlamda kesin hükmün kaldırılması veya daha önceden kesinleşen bir kararın üzerinden zaman geçtikten sonra yeniden karara bağlanması için talep edilir. Davalar üzerinde yeniden inceleme ve yargılama yapılması için başvuru sağlanır. İYUK m.53’te düzenlenen karara göre mahkemede haklıyken elinde kanıtı olmadığından dolayı haksız olarak görülen kişinin kendisini kanıtlarla ifade etmesine tanımlanan bir yasal yoldur.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın