Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Haksız İşgal Tazminat Davası

Haksız İşgal Tazminat Davası

Haksız işgal tazminatı, bir maldan kullanma, yararlanma hakkı bulunmayan kişinin bu malı kullanması durumunda malın sahibine ödemek zorunda olduğu tazminat bedelidir. Haksız işgal (ecrimisil) tazminatına hükmolunması için belli şartların varlığı bulunmalıdır. Bu şartlar şunlardır:

  • Haksız işgal olması
  • İşgalcinin kötü niyetli olması
  • Zarar ve zarar ile haksız işgal arasında illiyet bağı bulunması

Bu şartlar dışında işgalcinin kusurlu olup olmamasının bir önemi bulunmaz. Haksız işgal, yalnız bir kişiye ait bir malın izinsiz kullanımından kaynaklandığı gibi birden fazla kişiye ait malın izinsiz kullanılmasında da söz konusudur. Hesaplanacak ecrimisil tazminatında genel olarak malın kiraya verilmesi durumunda elde edilebilecek kira geliri dikkate alınır. Geriye dönük süresiz ecrimisil talep edilebilir, ancak ecrimisil istenen kişinin zamanaşımı itirazında dava tarihinden itibaren geriye dönük 5 yıllık haksız işgal tazminatına hükmedilir.

Haksız işgal davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Haksız işgal davası, taşınmazın aynına ilişkin bir dava değildir, davalının yerleşim yeri Asliye Hukuk Mahkemesi yetkilidir. Ecrimisilin haksız fiilden kaynaklanması nedeniyle haksız fiilin gerçekleştiği, zararın meydana geldiği veya gelme ihtimalinin olduğu, zarar görenin yerleşim yeri Asliye Hukuk Mahkemesi de bu konuda yetkilidir. Müdahalenin meni davası ile ecrimisil birlikte talep edilmişse yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi olarak kabul edilir.

Haksız işgal tazminat davası koşulları hakkında detaylı bilgileri konusunda uzman bir avukattan alabilirsiniz. Bu şekilde konu hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın