Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Ses Kaydı Almak Suç mu?

Teknoloji alanında ortaya çıkan gelişmeler sonucu herkesin ses kaydı alan bir akıllı telefona sahip olduğu malumdur. Ses kaydı alınması, kişisel hayata bir müdahale olduğu için izinsiz ses kaydı alınmasının Türk Ceza Kanunu’nda suç olup olmadığı merak edilmektedir. TCK’nın 134. Maddesine göre izinsiz ses kaydı alınması özel hayatın gizliliğini ihlal suçu oluşturmakta ve suç teşkil etmektedir. Bunun yanı sıra izinsiz ses kaydı yapılması TCK 132. Maddedeki haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu ve 133. Maddedeki kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması suçunu da oluşturabilir.

Özel Hayat ve Ses Kaydı Alınması

TCK 134. Maddede özel hayat kavramı “başka suretle başkaları tarafından görülmesi mümkün olmayan bir özel yaşam olayı” biçiminde açıklanmıştır. Herkes tarafından bilinebilecek olayların ve bu olaylar sırasında yapılan konuşmaların ses kaydının alınması, özel hayatın ihlali suçu oluşturmaz. Buna göre sadece özel yaşam alanına müdahale eden izinsiz ses kayıtları suç teşkil etmektedir.

TCK 134. Maddede “Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kişi, bir yıldan üç yıla dek hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü ya da seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi durumunda, verilecek ceza bir kat artırılır. Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü ya da sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde aynı cezaya hükmolunur.” ifadesi bulunmaktadır.

Delil elde etmek amacıyla ses kaydı almak, bir suçun meydana gelmesi anında başka türlü delil elde etme imkanı yokken suç teşkil etmeyebilir. Kaybolma olasılığı bulunan kanıtların kaybolmalarının engellenmesi amacıyla da ses kaydı alınabilir. Bu durumda özel hayatın gizliliği ihlal suçu oluşmaz.

Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu, telefon görüşmeleri, telekonferanslar, video konferanslar, sesli ve görüntülü görüşmeler benzeri haberleşme yollarıyla işlenebilir. Kişiler arasındaki haberleşmenin izinsiz olarak ses ve görüntü kaydının yapılması haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu kapsamındadır.

Bu konuda uzman bir avukatın görüşlerini almak ve detaylara ulaşmak faydalı olacaktır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın