Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Arsa Payı İnşaat Sözleşmesinin İptali

Arsa Payı İnşaat Sözleşmesinin İptali

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinde, bir taraf diğer tarafın arsası üzerinde ve arsadaki belli payların mülkiyetine karşılık bağımsız bölümler inşa etmek suretiyle bina yapma borcu altına girmekte ve taraflar arasında bir sözleşme yapılmaktadır. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinde yüklenici inşat yapma borcu altına girer, bu borç arsa sahibine karşı üzerinde ileride kat mülkiyetine çevrilecek bir bina yapmayı ifade eder.

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri çift tipli karma bir sözleşmedir, ani edimli borç ilişkisi doğurur. Sözleşmede taraflardan birinin borcu diğerinin borcunun karşılığını teşkil eder. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi sürekli-geçici özellik taşır, resmi biçimde düzenlenir. Sözleşmeyi şekle bağlayacak makam tapu memurudur, taşınmaz satış vaatleri noter tarafından da yapılabilir.

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri tarafların anlaşması ya da mahkeme kararı ile feshedilebilir. Arsa sahibi ile yüklenici karşılıklı anlaşarak kat karşılığı sözleşmeyi feshedebilirler. Bunun dışında sözleşmenin feshine mahkeme tarafından karar verilebilir. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin fesih durumu geriye etkili ya da ileriye etkili olabilir.

Geriye etkili fesih durumunda, arsa sahibi ile yüklenici hiç sözleşme imzalamamış gibi sözleşmenin tasfiye edilmesi amaçlanır. Mahkeme feshin geriye etkili olduğuna hükmederse bu amaca yönelik olarak sözleşmenin tasfiyesi gerçekleşir. Arsa, tamamen arsa sahibinin tasarrufuna geri döner, sözleşme tapuya şerh edildiyse sözleşme tapudan terkin edilir. Yükleniciye devredilen arsa payı varsa o arsa sahibine iade edilir. Buna karşılık yüklenicinin yaptığı inşaatın maliyeti arsa sahibi tarafından müteahhide ödenir.

Arsa payı inşaat sözleşmesinin feshi hakkında uzman bir avukata danışmanızda fayda olacaktır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın