Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Mirastan Feragat

Mirastan Feragat

Mirastan feragat miras bırakan ile mirasçı arasında yapılan bir sözleşme ile gerçekleşir. Ölüm gerçekleştiğinde mirastan feragat sözleşmesi uygulanmaya başlanacaktır. Miras bırakanın ölümü ile birlikte, mirastan vazgeçme sözleşmesinin tüm sonuçları doğar ve sözleşme hükümlerine uygun bir biçimde miras bırakanın mirasçılığı ortadan kalkar.

Mirastan feragat sözleşmesi, mirasçı ile miras bırakan arasında, miras bırakanın sağlığından yapılmalıdır. Mirasçının tek taraflı iradesiyle gerçekleşmez. Bu koşulda mirastan feragat eden mirasçının kendi altsoyunun miras hukukuna ilişkin hukuki statüsünün nasıl olacağı yine miras hukuku mevzuatında ve yargısal uygulamalarda düzenlenmiştir.

Mirastan Feragat ve Mirasın Reddi Arasındaki Farklar

Mirastan feragat, mirasın reddi olgusundan farklıdır, mirasın reddi miras bırakanın ölümünün ardından tek taraflı olarak gerçekleşebilir. Mirastan feragatte ise miras bırakan yaşarken ve onun katılımıyla, iki taraf arasında yazılı olarak gerçekleşme söz konusudur.

Mirasın reddi hususunda mirası reddeden kişinin altsoyları bu ret işleminden etkilenmez, mirasçı sıfatları devam eder. Fakat mirastan feragat sözleşmesinde miras bırakanın altsoyu mirastan feragat sözleşmesinin ivazlı veya ivazsız mirastan feragat sözleşmesi yapılmasına bağlı olarak sözleşmeden etkilenir.

Mirastan feragat, miras hukukuna uygun olarak, vasiyetnameye ilişkin şekil şartlarına uygun bulunmalıdır. Noter huzurunda resmi vasiyetname şeklinde düzenlenmelidir. Sözleşmenin karşılıklı (ivazlı) ya da karşılıksız (ivazsız) yapılması hususunda karar vermek gerekir.  Karşılıklı mirastan feragat sözleşmelerinden belirli bir menfaat karşılığı sözleşme yapılır, bu durumda mirasçılar için de sonuç doğurur. Karşılıksız mirastan feragat sözleşmelerinde ise feragat edenin altsoyunun miras hakkı feragat eden miras bırakandan önce ölmüş gibi devam eder, miras hakkı feragat edenin kendi altsoyuna geçer.

Mirastan tam feragat veya kısmen feragat de söz konusudur. Bu konu hakkında uzman bir avukattan görüş alınması faydalı olacaktır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın