Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Şirketlerde Ortaklıktan Çıkma ve Çıkarılma

Şirketlerde Ortaklıktan Çıkma ve Çıkarılma

Şirketlerde ortaklıktan çıkma ve çıkarılmaya ilişkin hususlar Türk Ticaret Kanunu’nun 638 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Limited şirket ortağının şirket ana sözleşmesinde aksi kararlaştırılmamışsa bir başka kişiye payını bırakarak ortaklıktan ayrılması söz konusudur. Limited şirket ortaklarından birinin ortaklıktan çıkması için sözleşmede çıkma hakkı tanınmış bulunması veya haklı sebeplerin varlığı şarttır. Sebeplerden biri gerçekleşmişse ve ortaklarından bir bu amaçla dava açmışsa, kendi açısından aynı sebepler gerçekleşmiş olan ortak da söz konusu davaya katılır.

Şirketlerde Ortaklıktan Çıkma ve Çıkarılma Koşulları

Ortaklıktan çıkmanın şirket ana sözleşmesinde düzenlenmiş olması tek başına yeterli değildir, düzenleme koşullarının oluşumu önem arz eder. Sözleşmede ortaklıktan çıkma belli şartların yerine getirilmesine, şarta ve zaman bağlı hale getirilmiş olabilir. Söz konusu koşulların oluşup oluşmadığı dikkate alınır. Bu sürecin tespitinde ticaret hukukunda uzman bir avukat ile görüşmek faydalı olacaktır.

Haklı sebebe dayanılarak şirket ortaklarından birinin ortaklıktan çıkarılabilmesi için temel kriter ise ortaklık ilişkisinin devamının mümkün olmamasıdır. Haklı sebep şirket ortaklığından kaynaklı iş ilişkilerinden de şahsi ilişkilerden de kaynaklı olabilir. Bu durumda tarafların kusur aranmaz, ortaklık ilişkisinin devamının imkânsız hale gelmiş olması yeterlidir.

Şirketlerde ortaklıktan çıkarma şu yollarla olur:

  • Şirket ortaklarının kararı ile ortaklıktan çıkarma- Şirket ortaklığından çıkarma kararı genel kurulun onayı ile alınmalıdır. Sözleşmede bu hususta hükümler varsa aynen uygulanır. Söz konusu hükümler eşit işlem ilkesine uygun ve objektif olarak kabul edilebilir nitelikte olmalıdır.
  • Mahkeme kararı ile ortaklıktan çıkarma- Haklı sebeplerin mevcudiyeti halinde ortaklık sözleşmesinde çıkarma hükümlerinin düzenlenip düzenlenmediğine bakılmadan ortaklıktan çıkarma hakkı oluşur. Bu hak dava yolu ileri sürülür.

Şirketlerde ortaklıktan çıkma ve çıkarma koşulları hakkında uzman bir avukattan görüş alabilirsiniz.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın