Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

İşverenin Haklı Nedenle Fesih Hakkı

İşverenin Haklı Nedenle Fesih Hakkı

İş Kanunu’nda bir iş sözleşmesinin feshi konusunda iki fesih türü belirlenmiştir. “Geçerli Sebeple Fesih” ve “Haklı Nedenle Fesih”. İşveren tarafından yapılan fesihler geçerli nedenlerle olabileceği gibi haklı sebeplerle de olabilir. Her fesih türünün kendine özgü nedenleri ve sonuçları bulunmaktadır.

İşverenin Haklı Nedenle Fesih Hakkı uygulaması yapabilmesi için bazı şartların oluşması gerekmektedir. Bu şartlar şunlardır:

  • Sağlık sebepleri
  • Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller
  • Zorlayıcı sebepler
  • İşçinin gözaltına alınması ya da tutuklanması

Bu koşular nedeniyle işveren iş sözleşmesini haklı olarak feshedebilir.

İşverenin Haklı Nedenlerle Fesih Hakkının Koşulları

İşverenin haklı nedenlerle fesih hakkını kullanmasında ilk koşul sağlık nedenleridir. İşinin bir hastalığa yakalanması ve engelli hale gelmesi durumunda ardı ardına 3 iş günü ya da bir ayda 5 iş günü devamsızlığında iş sözleşmesi feshedilebilir. İşçinin hastalığı tedavi edilemeyecek nitelikteyse ve iş yerinde çalışması sakıncalıyla sağlık sebeplerine dayanarak iş sözleşmesi işveren tarafından feshedilebilir.

İyi niyet kurallarına ve ahlaka uymayan hallerden bazıları şunlardır; Gerçeğe uygun olmayan bilgilerle işvereni yanıltma, işverenin ya da aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler etme, davranışlarda bulunma, başka bir işçiye cinsel tacizde bulunma, sarhoş ve uyuşturucu kullanmış halde başka çalışana sataşma, işverenin güvenini kötüye kullanma, işçinin işyerinde 7 günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeye suç işlemesi durumunda, işverenden izin almaksızın ardı ardına iki gün veya bir ay içinde iki defa işyerinde bulunmama, işyerinde iş güvenliğini tehlikeye düşürme, araçlara zarar verme vb.

Zorlayıcı nedenler işçiyi bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkmasını ifade eder.

İşçinin gözaltına alınması ya da tutuklanması da haklı nedenle fesih koşullarındandır. İşçi devamsızlığı bildirim süresini aştığı takdirde işveren tarafından işten çıkarılabilir.

İşverenin Haklı Nedenle Fesih Hakkı hususunda bir avukattan görüş alınması ve bu yönde hareket edilmesi önemlidir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın