Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

İşçinin Haklı Nedenle Fesih Hakkı

İşçinin Haklı Nedenle Fesih Hakkı

İşçinin haklı nedenle fesih hakkı İş Kanunu’nun 24. Maddesinde düzenlenmiştir. İş sözleşmesini fesih hakkı, hak sahibine karşı tarafa yöneltilmesi gereken tek taraflı irade beyanı ile olmaktadır. İş sözleşmesini derhal ya da belirli bir sürenin geçmesi ile ortadan kaldırılması yetkisi veren bozucu yenilik doğuran bir haktır.

İşçinin haklı nedenle fesih hakkını kullanabilmesi için iş sözleşmesinin belirli süreli veya belirsiz süreli olması arasında fark bulunmamaktadır. Belirsiz iş sözleşmesi “iş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı durumda, sözleşme belirsiz süreli sayılır.” olarak tanımlanır. Belirli iş sözleşmeleri ise,” Belirli süreli işlerde ya da belli bir işin tamamlanması ya da belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi.” olarak ifade edilir.

İşçinin Haklı Nedenle Fesih Hakkı Nedenleri

İşçinin haklı nedenle fesih hakkına ilişkin durumlar kanunda 3 neden altında düzenlenmiştir. Bu üç neden şunlardır:

  • Sağlık sebepleri- İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir nedenle işçinin sağılığı ya da yaşayışı için tehlikeli olursa ve bunun yanında işçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren veya başka bir işçi bulaşıcı ya da işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa sağlık sebepleri nedeniyle işçinin haklı neden fesih hakkı doğmaktadır.
  • İyi niyet ve Ahlak Kurallarına Uymayan Haller- İşveren sözleşmenin içeriği hakkında gerçeğe uygun olmayan bilgiler verirse ve sözler söylerse, işveren işçinin ya da aile üyelerinden birinin namus ve şerefine dokunacak sözler ederse, İşveren işçiye ve aile üyelerine sataşmada bulunur ve gözdağı verirse, İşçi diğer çalışan veya üçüncü kişiler tarafından cinsel tacize uğrarsa, işçinin ücreti kanun hükümlerine ve sözleşme şartlarına uygun hesap edilmezse, işçi eksik ücret alırsa işçinin haklı sebeple fesih hakkı oluşur.
  • Zorlayıcı nedenler- İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftalık süreden fazla kalmasını gerektirecek zorlayıcı nedenler ortaya çıkarsa işçi haklı sebeple fesih hakkını kullanabilir.

İşçinin, haklı nedenlerle fesih hakkını kullanabilmesi için bu nedenlerin öğrenilmesinden başlayarak 6 iş günü ve her durumda fiilin gerçekleşmesinden itibaren 1 yıllık bir süre bulunmaktadır. İşçinin haklı nedenle fesih hakkı konusunda uzman bir avukattan görüş alabilirsiniz.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın