Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Kambiyo Senetlerinde Bedelsizlik İddiası ve Menfi Tespit Davası

Kambiyo Senetlerinde Bedelsizlik İddiası ve Menfi Tespit Davası

Bedelsizlik kavramı bir kambiyo senedinin tanzim edilmesine sebep olan alacağın, bir şekilde mevcut bulunmamasını ifade eder. Borçlunun temel borç ilişkisi kapsamında bir nedenle sorumlu olmayacağına yönelik açtığı menfi tespit davası uygulamalarda bedelsizliğe dayalı menfi tespit davası olarak bilinmektedir. Şayet kambiyo senedinin düzenlenmesine neden olan alacak geçersiz ise o kambiyo senedinin bedelsiz olduğu kabul edilir. Bu koşulda dikkat edilen temel borç ilişkisi değildir, temel borç ilişkisinden doğa asıl alacaktır.

Bedelsizliğe dayanan menfi tespit davasında borçlu borç ilişkisinin maddi anlamda borçlusu olmadığını tespite çalışmaktadır. Dava neticesinde ve borçlu maddi anlamda borçlu olmadığını ispatladıktan sonra borçlu hakkında bir icra takibi başlamaz, halihazırda başlatılmış icra takibi de iptal edilir.

Kambiyo Senetlerinde Bedelsizlik İddiası Koşulları

İcra İflas Kanunu 72. Maddesi uyarınca borçlu kişi icra takibinden önce ya da takip sırasında borçlu olmadığının tespiti için menfi tespit davası açabilmektedir. Bu durum kambiyo senetleri hakkında da geçerlidir. Buna istinaden kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takipte aleyhine başlatılmış icra takibinden önce ya da sonra menfi tespit davası açılarak, borçlu olmadığının tespiti istenebilir.

Kambiyo senetleri sebepten illi kıymetli evrak statüsündedir. Senedin temelinde yer alan hak, senede konu temel borç ilişkisinden bağımsız olmaktadır.  Kambiyo senetlerinin sebepten soyut nedeniyle bir kambiyo senedi düzenlenince, taraflar arasında artık iki farklı borç ilişkisi başlamaktadır. İlki işlemin temelinde yatan borç ilişkisi, ikincisi kambiyo senedi kaynaklı borç ilişkisi. Bu borçlar birbirinden bağımsızdır. Temel borç ilişkisinin türlü nedenlerle bozulmuş olması, kambiyo ilişkisini etkilemez. Temel borç ilişkisinden kaynaklanan defiler de kambiyo ilişkisi düzleminde ileri sürülemez. Bu durumun iki istisnası vardır:

  • Kötü niyetli bir şekilde borçlunun zararına hareket edilmesi
  • Kambiyo ilişkisi ile temel borç ilişkisinin taraflarının aynı olması

Kambiyo Senetlerinde Bedelsizlik İddiası ve Menfi Tespit Davası hakkında uzman bir avukattan görüş almanızda fayda bulunmaktadır.

Benzer gönderiler

Yorumlar (2)

Günaydın Zor bir durum bana yardımcı olursanız sevinirim 140 milyarlık senet doldurmuşlar benim adıma ama ben bilmiyordum ilk imza itirazına girdim sonra öğrendim ki ben 3 veya 4 sene evli renc araç kiralamışim bana açık senet imzalatmislar şimdi makemeligim izma itirazım onların leyine geldi şimdi ben ne yapa bilirim lütfen zor durumdayim bana yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

Ümit Bey ile iletişime geçilip, dava hazırlığına başlanmıştır, görüşmek dileğiyle

bir yorum bırakın