Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Eser Sözleşmesi, Şartları ve Unsurları

Eser Sözleşmesi, Şartları ve Unsurları

Eser sözleşmesi karşılıklı edimleri barındıran bir iş görme sözleşmesini ifade eder. Yüklenicinin edimi eseri vücuda getirmek ve iş sahibine teslim etmek, iş sahibinin edimiyse teslim edilen eserin eserin bedelini karşılamaktır. Eser sözleşmeleri istisna sözleşmeleri adını da alır, Türk Borçlar Kanunu’nun 470. Maddesinde “Eser sözleşmesi, yüklenicinin bir eser meydana getirmeyi, iş sahibinin de bunun karşılığında bir bedel ödemeyi üstlendiği sözleşmelerdir.” biçiminde ifade edilmiştir.

Eser Sözleşmesi Şekli, İspatı ve Unsurları

Eser sözleşmesinin şekli TBK’nın 12/1. Maddesine göre düzenlenmiştir. Sözleşmelerin geçerliliği kanunda aksi belirtilmedikçe hiçbir şekle bağlı değildir, sözlü ya da yazılı veya resmi biçimde yapılabilir. Sözlü yapılan sözleşmelerde ispat zorluğu söz konusu olabilir.

Eser sözleşmesinin ispatı, kural olarak kesin delillerle ya da yazılı olarak ispatlanmalıdır. Eser sözleşmesine dayalı bir davada, davalının inkârı halinde, ispat yükü davacının üzerindedir. Sözleşmenin kurulduğu yazılı delile ya da ikrar, ticari defter, yemin gibi kesin delillerle ispatlanmalıdır.

Türk Borçlar Kanunu’nun 147/6. Maddesi uyarınca eser sözleşmesi nedeniyle hak iddiaları 5 yıllık zamanaşımı süresine sahiptir. Zamanaşımı süresinin başlaması eserin teslim tarihinden itibaren başlar.

Eser sözleşmesinde ayıp, açık ayıplar ve gizli ayıplar şeklinde olur. Açık ayıp, ilk başta görülebilen, basit bir muayene ile anlaşılan ayıplardır. Gizli ayıplar ise, ilk başta gözle görülmez ya da basit bir muayene ile anlaşılmaz. Eksik iş ise, eser sözleşmelerinde yapılıp teslim edilen eserde yapılması istenen bazı iş ve işlemlerin yapılmamış, eksik bırakılmış olmasıdır.

Nefaset kesintisi ayıplı işler hakkında uygulanır, eksik işler kapsam içeriğinde olmadığından hükümler eksik işlere uygulanmaz. Nefaset kesintisi eserdeki ayıp önemli derecede değil ise, eserin değerini düşüren nitelikte ise, iş sahibinin eksik ve ayıplı imalat karşılığında sözleşme bedelinden indirim talep hakkının karşılığıdır.

Eser sözleşmesi, unsurları ve şartları hakkında mutlaka uzman bir avukata danışılmalıdır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın