Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Alacağın Temliki ve Devri

Alacağın Temliki ve Devri

Alacağın temliki ve devri, yazılı bir devir sözleşmesiyle mevcut bir alacağın alacaklısının değiştirilmesi anlamına gelmektedir. Alacağın temliki 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 183. Ve devam maddelerinde düzenlenmiştir.

Alacağın temliki mevcut bir alacağın alacaklısını değiştiren bir işlemdir. Alacaklının bir borç ilişkisinden doğan alacağını borçlunun rızası olmadan bir sözleşmeye dayanarak üçüncü bir kişiye devredilmesine alacağın temliki denilmektedir. Bu durumda eski alacaklının yerini yeni alacaklı almaktadır.

Gelen kural olarak bütün alacaklar temlik edilebilmektedir. Kazanılmış bir alacak kadar ileride iktisap olunacak bir alacak da temlik olunabilir. Alacağın haksız fiilden, sebepsiz zenginleşmeden, hukuki muameleden, doğrudan doğruya kanundan doğmuş olması önemli değildir. Yine de bazı alacakların temlikine izin verilmemiştir. Devri mümkün olmayan alacaklar kanundan, sözleşmeden ya da işin niteliğinden kaynaklanır.

Alacağın Temliki ve Devri Şartları

Borçlar Kanunu’nun 184. Maddesine göre alacağın temliki sözleşmesi, temlik edenle temlik alan arasında yazılı bir biçimde yapılmalıdır. Alacağın temliki sözleşmesi adi yazılı bir şekilde yapılabileceği gibi noter huzurunda resmi bir şekilde de yapılabilir.

Alacağın temliki, alacak hakkını devredenin mal varlığından çıkararak devralanın mal varlığına katan, sözleşmeye dayalı bir tasarruf işlemidir. Temlik ile devreden borç ilişkisinden çıkar ve onun yerine alacaklı sıfaı ile devralan kişi geçer. Temlik ile devralana geçen hakların içeriğine rehin ve kefalet gibi teminat hakları da dahildir, kanuni ipotek hakkı, mülkiyeti saklı tutma hakkı, hapis hakkı, dava açma ve icra takibinde bulunma hakkı da bu kapsamdadır.

Alacağın Temliki ve Devri hususunda uzman bir avukatla görüşülmesi konunun detaylarına vakıf olma açısından çok önemlidir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın