Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Kira Bedelinin Tespiti Davası

Kira Bedelinin Tespiti Davası

Kira Bedelinin tespiti davası ancak taraflar arasında yazılı ya da sözlü kira sözleşmesinin olduğu durumlarda mümkündür. Kira bedelinin tespitinde davacının dava açmada hukuki yararı olmalıdır. Hukuki yarar, davacının kira tespiti davası açmada bir çıkarının bulunmasını ifade eder.  Kira sözleşmelerinde artırım maddesi bulunmasına karşın oranın belirsiz olması durumlarında her iki taraf da kira bedelinin tespiti davası açabilir.

Kira Bedeli Tespit Davası Nasıl Açılır?

Kira bedelinin tespiti davalarını hem kiracı hem de kiralayan açabilmektedir. Kiracı kira bedelinin düşürülmesini, kiralayan düşük bedelin artmasını isteyebilir. Paylı mülkiyetlerde her paydaş kendi payı oranın kira bedelinin tespitini ister.

Taraflar arasında kira bedelinin artırımı konusunda bir anlaşma varsa kira bedeli buna göre artar. Kira bedeli, bir önceki kira yılındaki tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişimi oranını geçemez. Taraflar arasında anlaşma yoksa kira tespit davası açılır. Bu durumda bedel, hâkim tarafından yine tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemesi şartıyla, kiralananın durumu göz önünde bulundurularak, hakkaniyete göre belirlenir.

Tespit edilen aylık kira bedelinin yeni dönemde uygulanması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar şunlardır:

  • Kira bedelinin tespit davası, yeni kira döneminin başlamasından en az 30 gün önce açılmış ise belirlenen kira bedeli yeni dönem başından geçerlidir.
  • Dava açılmamasına karşın, yine kira dönemi başlangıcından en az 30 gün önce kiracıya, kira bedelinin artırılacağı bildirilmişse, mahkemece belirlenen bedel yeni dönem başından geçerli olarak uygulanır.
  • Kira sözleşmelerinde yeni kira döneminde kiranın arttırılacağına ilişkin hüküm mevcutsa, yeni kira döneminin sonuna dek kira bedelinin tespiti davası açıldığında mahkemece tespit edilen aylık kira bedeli yeni dönemin başından itibaren uygulanır.

Kira bedelinin tespiti davalarında konusunda uzman bir avukattan bilgi alınarak hareket edilmesi gerekmektedir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın