Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Kira Sözleşmesinin Feshi ve Tahliye Davası

Kira Sözleşmesinin Feshi ve Tahliye Davası

Kira sözleşmelerinde kiraya veren şahıs bir şeyin kullanılmasını ya da kullanılmasıyla beraber ondan yararlanılmasını kiracıya bırakır. Kiracı bunun karşılığı anlaşılan kira bedelini ödemeyi üstlenir. Bu açıdan kira sözleşmeleri karşılıklı edimleri barındıran sözleşmelerdir, karşılıklı iradelerin birleştirilmesiyle oluşur. Kira sözleşmesinin feshi ve tahliye davasında bu karşılıklı anlaşmanın bozulması söz konusudur.

Kira sözleşmesinin ve tahliye davalarında belli koşulların oluşması gerekir. Belirli süreli kira sözleşmelerinde sözleşme bitiminden en az 15 gün önce bildirim yapılmazsa sözleşme aynı biçimde bir yıl uzamış sayılmaktadır. Kiracının bildirimde bulunarak sözleşmeyi feshetme yetkisi bulunmaktadır. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde kiracı her zaman genel hükümlere göre feshin bildirimi yaparak sözleşmeyi sona erdirebilir.

Kira Sözleşmesinin Fesih Biçimleri ve Tahliye Davası

Kira Sözleşmesinin feshi çeşitli biçimlerde gerçekleşmektedir. Bu durumlardan her birinde fesih yetkileri ve tahliye davası konuları değişmektedir.

Kira Sözleşmesinin fesih biçimleri şu şekilde belirlenmiştir:

  • Kiracının Bildirim Yoluyla Kira Sözleşmesini Fesih Yetkisi
  • Mevcut Malikin İhtiyacı Nedeniyle Kiracının Tahliyesi
  • Yeni Malikin İhtiyacı Sebebiyle Kiracının Tahliyesi
  • Kiralananın Yeniden İnşası Nedeniyle Tahliye
  • Kiracının Yazılı Tahliye Taahhüdü Nedeniyle Tahliyesi
  • İki Haklı İhtar Nedeniyle Kiralananın Tahliyesi
  • Kira Sözleşmesinin On Yıllık Uzama Süresi Sonunda Feshi

Kiralananın tahliye dildiğinin kabul edilmesi kiralananın boşaltılması ile tamamlanmaz, anahtarın kiralayana teslim edilmesi gerekir. Kiracının bildirdiği tahliye tarihinin kiralayan tarafından uygun bulunmaması halinde kiralananın fiilen boşaltıldığı ve anahtarın teslim edildiğini kanıtlama yükümlülüğü kiracıya aittir.

Kira Sözleşmesinin Feshi ve Tahliye davaları hakkında uzman bir avukatın görüşleri mutlaka alınmalıdır. Bu tür fesih ve davalarda kanun hükümlerini bilmek çok önemlidir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın