Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Anlaşmalı Boşanmanın Çekişmeli Boşanmaya Dönüşmesi

Anlaşmalı Boşanmanın Çekişmeli Boşanmaya Dönüşmesi

Boşanma davaları anlaşmalı ya da çekişmeli olarak gerçekleşebilen dava türleridir. Boşanma davalarında eşlerin evlilik birliğini sonlandırma talepleri karşılanır. Devlet mahkemeleri aile birliğinin sonlandırması kararını veren tek yetkili kurumdur. Boşanma davaları Aile Mahkemesi’nde görülmektedir.

Anlaşmalı Boşanma davalarında taraflar çeşitli konularda anlaşarak, bir tarafın dilekçe vermesi ve diğerinin talebi kabul etmesiyle anlaşma protokolü hükümlerine göre görülür. Anlaşma protokolü bulunmasına karşın eşler arasında uyuşmazlık baş gösterirse anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli bir hal alır. Anlaşma şartlarına eşlerden birinin uymaması ya da birçok nedene dayalı olarak protokolden cayması durumunda anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönüşür.

Anlaşmalı Boşanma Davası ile Çekişmeli Boşanma Davası Arasındaki Farklar

Anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli boşanma davası sürecine dönüştüğünde öncelikle hakim taraflara süre verir. Taraflar çekişmeli dava için gerekli olan dava dilekçesi, delil ve iddiaları hazırlar ve sunar. Çekişmeli boşanma davalarında cevap dilekçeleri, nafaka, velayet ve tazminat talepleri için gerekli olan belgeler sunulmalıdır. Mal paylaşımı konusunda da durumun tespiti gerekir.

Nafaka taraflardan birinin boşandıktan sonra durumunu korumak için karşı taraftan talep edebileceği bir haktır. Çekişmeli boşanma davalarında bu talep sıkça görülür. Eşlerin durumu tespit edildikten sonra mahkeme nafaka ödenmesine hükmedebilir.

Çekişmeli boşanma davalarında çocuğu olan çiftler velayet hakkı konusunda ortak karar verememektedir. Bu durumda mahkeme çocuğun bakımı, gelişimi için en olumlu şartları değerlendirecek ve çocuğun velayetini boşanan eşlerden birine ya da bir vasiye verecektir.

Çekişmeli boşanma davası esnasında taraflardan biri diğer eşten maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir. Hâkim bu durumda tazminat talebine konu olan hususları inceler ve zararın kesinliğini tespit ederse tazminat ödenmesine karar verebilir.

Mal paylaşımı konusunda mahkeme çiftlerin beraber edindikleri malların tespitini yapar, kanun hükümlerine göre malların paylaşım oranlarını belirler ve karara bağlar.

Anlaşmalı boşanma davalarının çekişmeli boşanma davasına dönüşmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Bu konuda uzman bir avukattan daha detaylı bilgi alınması yerinde olacaktır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın