Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

İsim Değiştirme ve Soyadı Değişikliği Davası

İsim Değiştirme ve Soyadı Değişikliği Davası

İsim değiştirme ve soyadı değişikliği davası, kişinin şahsına sıkı bir biçimde bağlı olan hukuki niteliği gereği bir şahıs varlığı hakkını kullanmasıdır. Şahıslar toplum hayatında ad ve soyadı ile tanındığından isim değiştirme ve soyadı değişikliği bir hukuki prosedür dahilinde gerçekleşebilir. Bu davalar sadece haklı sebeplerle açılabilir. Şahsın ismi ve soy ismi için ruhsal aidiyet hissetmemesi bile değiştirme için haklı bir neden olarak görülür.

Şu hallerde isim ve soyadı değiştirme davaları açılabilir:

  • İsim ve soy ismin gülünç olması
  • Bir travmayı hatırlatıyor olması
  • Kötü olarak bilinen bir şahsın ismiyle özdeş olması
  • Mesleki ve sanatsal gerekçeler vb.

Bu ve benzeri haklı gerekçelerle kişi isim ve soyadı değiştirmek için dava açabilir. Bu davalar için yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Davacı, ikametgahının bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapabilir. Dava şahsın kendisi veya özel yetkili vekaletname verdiği avukat tarafından açılır. Yaşı küçük olanlar için dava açma hakkı velayet sahibi veliye ve onu vekalet verdiği avukata aittir.

İsim ve Soyadı Değiştirme Davalarında İstenen Evraklar Nelerdir?

İsim ve soyadı değiştirme davaları, nüfus kayıtları üzerinden devam etmektedir. Davanın açılması için özel bir evrak gerekmez. Fakat ad değişikliği ve soyadı değişikliği davalarında talebe esas teşkil eden olgu özel bir evraka tabi ise ilgili evrak delil olarak sunulmalıdır. Sahibi olunan isim ve soyadı toplum hayatında bir karmaşa yaratıyorsa, resmi işlerde zorluk çıkarıyorsa bu hususları ispatlayan belgeler istenebilir.

İsim ve soyadı değiştirme davalarından en önemli deliller tanık beyanlarıdır. İsim gülünç değilse, biçimsel açıdan olumsuz bir çağrışımı yoksa subjektif ispat için tanık delili önemli hale gelir.

İsim ve soyadı değiştirme davalarında dilekçe kısmında Nüfus Müdürlüğü hasıl olarak gösterilmelidir. Anne-babayı davalı olarak göstermek yersizdir.

İsim ve soyadı değiştirme davalarının diğer ayrıntılarını uzman bir avukattan öğrenebilirsiniz.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın