Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Aldatma Nedeniyle Boşanma Davası

Aldatma Nedeniyle Boşanma Davası

Aldatma nedeniyle boşanma davası, bir eşin evlilik devam ederken diğer eşi aldatması nedeniyle Aile Mahkemesinde açılan ve özel yargılama usullerine sahip bir dava türüdür. Evli bir kişinin eşi dışında bir kişiyle cinsel ilişkiye girmesi zina olarak tanımlanır. Eşlerden bir tarafın başka biriyle öpüşmesi, fiziksel temas kurması Medeni Kanun’a göre zina sayılmaz, bu gibi durumlarda haysiyetsiz yaşam sürme nedeniyle boşanma davası açılır.

Eşin başka biriyle zina yapıp yapmadığını karinelerden anlaşılır. Aynı otel odasında konaklama, ortak konutta geceleme zinanın varlığının karinesidir. Mahkeme tarafından zinanın varlığını gösteren olgular tespit olunduğunda zina özel nedenine bağlı boşanma kararı verilebilir.

Aldatma Nedeniyle Boşanma Davası Süreci

Eşlerden birinin zina yaptığı öğrenildikten sonra 6 ay içinde boşanma davası açılabilir. Zina nedeniyle boşanma davası açma süresi, aldatma fiilinden 5 yıl sonra zamanaşımına uğrar. Bu beş yıllık süre içinde eşlerden biri zina halini öğrenirse aldatma nedeniyle boşanma davası açabilir.

Aldatma nedeniyle boşanma davası yalnızca aldatma olgusuna dayalı olarak açılabilir, hem aldatma hem de şiddetli geçimsizlik gibi başka özel sebeplerle birlikte görülebilir. Farklı gerekçelerle birlikte açılan davalarda mahkeme zina iddiası ispatlandığında öncelikle zina özel nedenine dayalı olarak boşanma kararı verir.

Aldatmaya dayalı boşanma davalarında aldatmanın ispat yolları ve delilleri şunlardır:

  • Telefon kayıtları, görüşme içerikleri
  • Tanık beyanları
  • Ses kayıtları
  • Uçak, otel kayıtları, güvenlik kamerası görüntüleri
  • Video kaydı, fotoğraflar gibi deliller
  • Banka kayıtları, kredi kartı ekstresi
  • Başka bir sebeple savcılık tarafından açılan soruşturmada elde edilen veriler

Aldatmaya dayalı boşanma dava süreci ve delil sayılacak nedenler hususunda uzman bir avukattan görüş alabilirsiniz.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın