Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Velayet Davası ve Velayetin Değiştirilmesi

Velayet Davası ve Velayetin Değiştirilmesi

Velayet hakkı reşit olmayan çocuk üzerinde anne ve babaya ait bir haktır. Yasal bir neden bulunmadıkça velayet anne ve babadan alınamaz. Vasi atanmasına gerek olmadıkça, kısıtlanan ergin çocukların velayeti de anne ve babaya aittir.

Velayet davası, çocuğun velayeti şahsında olmayan bir eşin diğer eşe karşı açtığı bir aile hukuku davasıdır. Velayet davaları aile mahkemelerinde görülür. Velayet kapsamına çocukların bakımı, eğitimi, öğretimi ve korunması ile ilgili temsil görevleri girmektedir. Anne ve baba ya da velayet sahibi ebeveyn çocukların geçimini sağlamak, yetiştirilmelerini ve eğitimlerini gerçekleştirmek, onları gözüp gözetmek hak ve ödevlerine sahiptir.

Velayetin Kapsamı ve Kullanımı

Anne ve baba çocuğun bakım ve eğitimi konusunda onun menfaatini göz önünde bulundururlar ve gerekli kararları alırlar. Çocuk anne ve babanın sözünü dinlemekle sorumludur. Evlilik devam ettiği müddetçe anne ve baba velayeti birlikte kullanır. Boşanma ardından velayet eşlerden birine verilebilir. Anne ve babanın birinin vefatı halinde sağ kalan velayet hakkı ve ödevini kazanır.

Velayet davası, velayet hakkının anne ya da baba tarafından birine verilmesi için açılan davaları temsil eder. Özellikle boşanma sürecinde gerçekleşir. Velayetin değiştirilmesi davası da velayet hakkının anne ya da babaya verilmesinden sonra velayet kendisine verilen tarafın durumunu değişmesi ve sonradan oluşan sebepler nedeniyle velayeti alan tarafın velayet hakkını gereği gibi kullanamaması ile çocuğun menfaati gereği açılan bir davadır.

Velayeti Kaldırılması şartları şunlardır:

  • Anne ve babanın deneyimsizliği, hastalığı, başka bir yerde ikametgah etmesi gibi nedenlerle velayet görevini yerine getirmemesi
  • Anne ya da babanın çocuğa yeterli ilgi göstermemesi, yükümlülüklerini aksatması
  • Velayet anne ve babanın ikisinden de alınırsa çocuğa bir vasi atanması gerekir.

Mahkeme kararında aksi beyan edilmedikçe velayetin kaldırılması mevcut ve doğacak tüm çocukları kapsar. Velayet davası ve velayetin değiştirilmesi davası hakkında uzman bir avukatın görüşleri mutlaka alınmalıdır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın