Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Analık İzinleri Sonrasında Kısmi Çalışma

cropped-logo-1-1.png

Kadın çalışanın doğumdan önce sekiz hafta ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak koşulu ile toplam 16 haftalık süre için çalışma izni almasına Analık izni denilmektedir. Çalışan kadın, doktor raporu ile belgelendirdiğinde isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar iş yerinde çalışabilir. Bu koşulda doğumdan önceki süreler doğum sonrası izin süresine eklenir. Erken doğum söz konusu olursa, doğumdan önce kullanmadığı süreler, doğum sonrası iznine eklenir. Üç yaşını doldurmamış çocuğun evlat edinilmesi durumunda da çocuğun aileye tesliminden itibaren sekiz hafta analık izni verilir.

Analık İzni Kullanımından Sonra Kısmı Süreli Çalışma Durumu

Analık izni kullanıldıktan sonra kısmi süreli çalışma, çalışanın iş yerinde tam süreli iş akdi ile yapılan çalışmasının üçte ikisi oranında yaptığı çalışmadır. Doğum sonrası kısmı çalışma hakkının uygulanmasında bu ölçü esas alınır.

Çalışanlar analık izninin, haftalık çalışma süresinin yarısında kullanılabilen ücretsiz iznin ya da altı aya dek ücretsiz iznin bitiminden itibaren çocuğun ilköğretim eğitimine başladığı tarihi takip eden ay başına kadar kısmı süreli çalışma talebinde bulunabilir.

6 aya dek ücretsiz izin kullanmaktayken, çalışan ücretsiz iznini bırakıp kısmi çalışma talebinde bulunabilir. Kısmi süreli çalışma talebi, bu haktan faydalanmaya başlamadan bir ay önce işçi tarafından yazılı olarak işverene bildirilir. Bu talepte, kısmi süreli çalışmaya başlanacak tarih, çalışmanın başlama ve bitiş tarihleri, tercih edilen iş günleri yer alır.

Çalışanın eşi çalışmıyorsa kısmi süreli çalışma hakkından faydalanılamaz. Çalışan anne, eşinin çalıştığına dair belgeyi kısmi süreli çalışma talebine eklemek zorundadır. Fakat, eş sürekli bakım ve tedavi gerektiren bir hastalığa sahipse, işçi boşanmış ve velayet kendisine verilmişse, üç yaşını doldurmamış bir çocuğun tek başına evlat edinilmesi durumunda eşin çalışma şartı aranmaz.

Kanunlara uygun olarak yapılan kısmi süreli çalışma talebi, bildirim tarihinden geçerli olmak üzere en geç bir ay içinde işveren tarafından karşılanır. İşveren bu durumu yazılı olarak bildirir, bu yazılı bildirim yapılmazsa kısmi çalışma hakkı dilekçede belirtilen tarihte geçerlilik kazanır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın