Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Kamuda Taşeron İşverenlerin Sorumluluğu

cropped-logo-1-1.png

Ticari ortamda şirketler teknik, ekonomik, sosyal gerekçelerle bazı alanlardaki hizmetlerini taşeron firmalar ve çalışanlar aracılığı ile almak isterler. Kimi durumlarda bu taşeron çalışanları hizmet alan şirketin çalışanı gibi olmakta, işçilik alacakları, iş kazası gibi hukuksal süreçlerde işveren şirketler süreçlere dahil olmaktadır. Aynı şekilde kamu şirketlerinde de taşeron işçilere karşı sorumluluklar bulunmaktadır.

Kamuda Asıl İşveren-Alt İşveren Sorumlulukları

Taşeron uygulamasında kurulan ilişkide asıl işveren kamu şirketi alt işverenin işçilerine karşı iş yasasından, iş sözleşmelerinden ya da alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerden alt işveren ile beraber sorumludur. İşçilerin hakları kısıtlanamaz ya da daha önce o işyerinde çalıştırılan kimse ile alt işveren ilişkisi kurulamaz. İşletmenin ve işin gereği dolayısıyla teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler haricinde asıl iş bölünerek alt işverenlere verilemez.

Kanun ve kanunun verdiği yetki ile kurulan kamu kurum ve kuruluşları ve ortaklıklarında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve diğer kanun hükümleri uyarınca, yüklenici aracılığı ile çalıştırılanlar bu biçimde çalışmış olmalarına dayanarak şu uygulamalara tabii tutulamaz:

  • Taşeron çalışanlar bu kamu kurum, kuruluş ve ortaklıklara alt kadro pozisyonlarına atanamazlar
  • Bu kuruluşların kadro veya pozisyonlarında çalışanlar için toplu iş sözleşmesi, mali haklar ve sosyal yardımlardan yararlanamazlar.

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait işyerlerinde, yükleniciler dışında kalan işverenler tarafından çalıştırılanlarla bu işyerlerinin tabi oldukları ihale mevzuatı çerçevesinde kendi hesabına sözleşme yaparak üstlendiği ihale konusu işte, doğrudan kendileri çalışanlar da aynı hükümlere tabidir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın