Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Futbol Müsabakalarında Sakatlanma-Hukuki Sorumluluk

cropped-logo-1-1.png

Gündelik yaşamda şahıslar birbirlerine zarar verdikleri takdirde fiillerinden sorumludur. Zarar verici fiil, zarar ve fiil arasındaki illiyet bağı, oluşan zarar ve zarar verici fiilin hukuka aykırılığı halinde doğar. Bu gerçekleşen zararın ödenmesi gerekir. Kavga sırasında verilen fiziksel zarar, araç kullanırken yayaya çarpılması sonucu yayanın bacağının kırılması, silahla yaralamada fiil ile zarar arasındaki illiyet bağını oluşturur. Zararın kusurlu kişi tarafından ödenmesi gerekir. Bu durum futbol müsabakalarında da geçerlidir. Futbol müsabakalarında meydana gelen zararların tazmini için talep hakkı bulunmaktadır.

Futbol Müsabakalarındaki Zararın Tazmini

Hukuk kuralları stadyumlarda da geçerlidir, futbol oyunu içinde meydana gelen zararlar hususunda tazmin yükümlülüğü engelleyen koşullar araştırılmalıdır. Sert bir oyun olan futbol müsabakası esnasında gerçekleşen yaralanmaların hukuk içinde kaldığı söylenemez. Karşılaşmadaki sertlik sonucu yaralanmalar olabilir, sakatlıklar meydana gelebilir, sporcuların futbolculuk yaşamları sona erebilir. Futbolcular saha içinde meydana gelen her zarara razı olmamalıdır. Futbol müsabakası esnasında da rakip oyuncular birbirlerine karşı özenli ve dikkatli olmalıdır.

Futbol oyunu sırasında meydana gelen yaralanmalarda önce oyunun kurallarına bakılmalıdır. Yaralanmaya sebep olan bir hareket ile zarar gören ve zarar veren hareket arasında illiyet bağı bulunur. Fiilin hukuka aykırı olup olmadığı oyun kurallarına bakılacak belirlenir, kurallar uyulup uyulmadığı değerlendirilir. Futbol maçı esnasında oyun odaklı ve oyun kurallarına uygun meydana gelen yaralanmalarda hukuki sorumluluk doğmaz. Fakat, futbol oyun kuralları içinde olmayan, tamamen kasıtlı fiillerle rakip futbolcuya zarar verilirse hukuki sorumluluk, tazminat yükümlülüğü söz konusudur. Bu durumda zarar gören futbolcu zararın tazmini için dava açabilir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın