Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Özel Okul ve Kurslarda Kayıt İptali ve Ücret İadesi

cropped-logo-1-1.png

Özel okullara kayıt esnasında taraflar arasında bir sözleşme imzalanır. Bu sözleşmelerde, okul ücretleri, ödeme şekli ve hizmet kuralları belirtilmektedir. Kayıt yapılan özel okuldan öğrenim dönemi sona ermeden ayrılma durumunda öğrenci tarafın sorumlu olduğu ücretler sözleşmelerde belirtilmektedir. Sözleşmeler ilgili yönetmeliklere aykırı kurulamaz. İlgili yönetmelik ve Yargıtay kararları ile kayıt iptali durumunda öğrenim ücretlerinin iade edilecek tutarları belirlenmiştir.

Özel Okul Kayıt İptali Durumunda Ücret İadesi Oranları

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği içinde bulunan öğrenim ücretini yıllık olarak belirleyen okul öncesi, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim ve özel eğitim okullarında öğretim yılı başlamadan ayrılan öğrencilere yıllık olarak belirlenen ücretin yüzde onu dışındaki kalan kısmı iade edilmektedir. Öğretim yılı başladıktan sonra kayıt iptali söz konusu olursa bu yüzde onluk kısma öğrenim görülen günlere göre hesaplanan miktar eklenir.

Kayıt esnasında veya kurumdan ayrılış tarihine kadar öğrenci için ödenmiş olan tutar iade edilecek tutardan az ise, özel okul eksik olan kısmın ödenmesini talep edebilir. Üniversiteye kadar eğitim veren okullarda her koşulda yüzde onluk ödeme yapılır. 2017 yılından sonra yapılan sözleşmelerde, ücret iadesi için öğrencinin ayrılma sebebine ilişkin bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Vakıf üniversitelerinde kurallar daha farklıdır. Üniversiteden kaydını sildiren öğrencilerin yerlerine öğrenci alınamadığından ücret iadesi söz konusu olmamaktadır. Eğer kayıt dönemi kapanmadan kaydını sildiren bir öğrenci mevcutsa ücret iadesi söz konusu olabilmektedir. Yine yatay geçiş hakkı elde eden öğrenci ücret iadesi talebinde bulunabilir.

Kayıt sırasında tüm sözleşmelerin incelenmesi, örnek alınması kayıt iptalleri ve ücret iadelerinde kolaylık sağlayacaktır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın