Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Maaş Haczini Yerine Getirmeme Sonucu Sorumluluk

Hakkında icra takibi başlatılmış bir kişiye; çalıştığı durumlarda, alacaklının talebi ile icra müdürlüğünde, işçinin çalıştığı işverene İcra ve İflas Kanunu’nun 355. Maddesi uyarında maaş haczi müzekkresi gönderilebilir. Bu tebligat üzerine işveren, işçinin maaşı üzerine haciz işlendiğini , maaş üzerinde başka haciz varsa bunu ve işçinin maaş toplamını bildirmekle yükümlüdür. İşveren bu bildirimi yaptıktan sonra işçinin maaş ve ücretlerinin ¼’ünü kesintiye uğratıp haczi gelen dosyaya ödemek zorundadır. Aksi durumda işveren borçtan sorumlu olur ve alacaklı tarafından işveren hakkında haciz işlemi başlatılır.

Maaş Haczi Uygulaması Nedir?

Maaş haczi alacaklılar tarafından alacağın tahsili için en sık karşılaşılan bir uygulamadır. Maaş haczi hususunda kanun sorumluluğu işveren üzerindedir. Yükümlülüğü yerine getirmeyen işveren borçlu olmadığı bir borçtan sorumlu olur. Bu nedenle maaş haciz müzekkeresi dikkatle okunmalı, işçinin sicil dosyası tutulmalı ve birden fazla maaş haczi varsa sıraya konulmalıdır. Hatalı işlem sebebiyle işveren hem alacaklıya hem de işçiye karşı sorumlu olur.

İcra İflas Kanunu Madde 83 uyarınca çalışan işçi veya memurun kesinleşmiş borcu sebebiyle aldığı ücret, prim, ikramiye maaş vb. hak ve alacaklarının bir kısmı ya da tamamının haczedilerek icra dairesine ödenmesi “Maaş Haczi” olarak isimlendirilmektedir. Yapılacak maaş haczi kesintisinde çalışanın maaşının dörtte birinden az olmamak koşuluyla kesinti yapılır. Çalışanların ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın