Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Evlilik Sözleşmesi Nedir?

Evlilik Sözleşmesi Nedir?

Evlilik sözleşmesi, evlenecek ve evli çiftlerin evliliklerinin bitmesi durumu olasılığına karşılık imzaladıkları bir sözleşme türüdür. Çiftlerin sahip oldukları malların paylaştırılması hususunda anlaşmaya varılması anlamına gelir. Evlilik sözleşmeleri Türk Medeni Hukuku’nda mal rejimi sözleşmesi sayılır, bu sözleşme ile sıklıkla karşılaşılan ve yaşanabilecek mal paylaşımı anlaşmazlıklarını çözmeye yarar.

Evlilik Sözleşmesi Türleri Nelerdir?

Evlilik sözleşmesi türleri dörde ayrılmaktadır:

  • Mal ortaklığı, çiftlerin kolektif veya bireysel olarak sahip oldukları tüm mallara evlilik sonrasında da ortak olunmasıdır.
  • Mal ayrılığı, eşlerin kendilerine ait olan malları boşanma koşulunda da koruma hakkı tanır. Eşler karşı taraftan mal alamayacağı gibi kendi malını da paylaşmaz.
  • Paylaşımlı mal ayrılığı, eşlerin kendi tasarrufundaki mallara sahip olması durumudur. Aitliği belirlenemeyen mallar çiftler arasında bir denkleştirme ile paylaştırılır.
  • Edinilmiş mallara katılma, evlilik sözleşmesi ihtiyaç duyulmadan yapılan paylaştırmadır. Evlilik içerisinde edinilen malların boşanma sonrası ortak olarak paylaşılmasını ifade eder.

Evlilik sözleşmesine konu olan edinilmiş dört mal türü vardır:

  • Kendi çaba ve emeği ile kazanılmış mallar
  • Bireysel mal varlığından elde edilen kazanımlar
  • Çalışma yetisi kaybı sonucu edinilen tazminatlar
  • Vakıf, kuruluş ve kurumlardan sosyal yardımlaşma ve dayanışmaya ait elde edilen gelirler.

Evlilik Sözleşmesi yapılabilmesi ve hukuken geçerli olması için belirli koşullar vardır. Evlilik sözleşmesi sadece tam ehliyetli ya da sınırlı ehliyetli kişilerce kurulabilir. Kısıtlı ve yaşı küçükler vasilerinin onayı ile bu sözleşmeyi yapabilir. Evlilik sözleşmesi sadece noter onaylı ile geçerli hale gelir. Evlilik sözleşmesi eşler arasında imzalandığında geçerli olur. Çiftlerden biri ya da her ikisi ehliyetli değil ise atanmış vasileri imza atmak zorundadır. Evlilik sözleşmesinin yapılması gerekli değildir, herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur. Ölüm halinde geçerliliği devam eder. Eşler istedikleri taktirde yeni bir evlilik sözleşmesi yapabilir. Haklı sebep durumunda hâkim kararı ile sözleşme değişebilir. Miras paylaşımında etkisi bulunur.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın