Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

İmam Nikahlı Eşin Hakları

İmam Nikahlı Eşin Hakları

Medeni Kanun’a göre evlilik yasal olarak nikah akdi kurulduğunda geçerli olur. Türkiye’de devlet tarafından düzenlenen resmi nikah işleminden farklı olarak yapılan dini nikaha halk dilinde imam nikahı denir. Nikahsız birlikte yaşamak resmi olarak yasa dışı sayılmıştır ve suç kabul edilmektedir. Ayrıca resmi nikahın bulunmadığı, dini nikahın olduğu durumlarda çeşitli sorunlar ve hak kayıpları mevcuttur. İmam nikahlı eşin hakları sınırlıdır.

İmam Nikahlı Eşin Hangi Hakları Bulunur?

Türk toplum ve kültür yapısı gereği bazı bölgelerde imam nikahı normal karşılanmaktadır. Bu gibi durumlarda yasal miras hakkı bulunmasa da Yargıtay, birlikte yaşama olgusunun ispat edilmesi durumunda tazminat ödenmesine yönelik hükümler vermiştir. Tazminat hakkının doğması için aile hayatının sürüldüğü, aile ortamının tesis edildiği ispatlanmalıdır. Dini nikah ile evli olan çiftler açısından manevi tazminat talebi öncelikle haksız fiil eylemlerinin bulunduğu durumlarda geçerlidir. İmam nikahı ile bir erkekle birlikte olan ve evlenme vaadi ile kandırılan kadın birlikte yaşama halinin sona ermesi durumunda manevi tazminat isteme hakkına sahiptir. Bunun dışında Medeni Kanun’un düzenlediği velayet, nafaka, mal paylaşımı, maddi tazminat konularında hak sahipliği kazanılamaz. Bu hak ve alacaklar sadece resmi nikah ile yaşayan eşlerin boşanmaları durumları için tanınmıştır.

İmam nikahlı yaşayan eşlerin müşterek çocuğu olması durumunda doğan çocuk kendiliğinden kocanın nüfus kaydına kaydedilmektedir. Aksi bir iddia durumunda soya bağının reddi talebi ile bir dava açılabilir. Evlilik dışı doğan çocuk ile babası arasında tanıma yolu sayesinde ilişki kurulabilir. Çocuk ile babası dışında bir erkek ile soy bağı kurulmuşsa öncelikle soy bağının reddi talebi ile dava açılmalıdır. Bu bağ aradan kaldırıldıktan sonra tanıma işlemi gerçekleşebilir.

Müşterek çocuk ile baba arasında soy bağı kurulmuş ise çocuk babanın ölümü durumunda yasal mirasçı olabilir. Evlilik dışı çocuğun baba ile arasındaki soy bağı kurulduğunda babadan anne ile ilişkisinden bağımsız olarak nafaka talebinde bulunmak mümkündür. Anne kendisi için nafaka isteme hakkına sahip olmasa da çocuk bakımından nafaka talebinde bulunabilir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın