Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Çocuk İçin Ödenen Nafakanın Çocuğun Giderleri İçin Harcanmaması

Çocuk İçin Ödenen Nafakanın Çocuğun Giderleri İçin Harcanmaması

Çocuk için ödenen nafakanın çocuk giderleri için harcanmaması boşanan eşlerin en sık karşılaştığı durumlardandır. Bu noktada nafakanın denetlenmesi önem kazanır. İştirak nafakasının amacına uygun kullanılmadığı gerekçesiyle dava açılarak mahkemenin nafakayı azaltması nafaka yükümlüsü tarafından talep edilebilir. Tedbir ve iştirak nafakalarının denetimi Medeni Kanun’un 338 ve devam maddelerinde bulunan “vasinin denetimi” hükümlerine göre bir incelemeye tabi tutulabilir.

İştirak Nafakası ve Nafakanın Çocuğun Giderleri İçin Harcanmaması

İştirak nafakası, boşanma durumunda velayet hakkı kazanamayan eşin, çocuğun diğer ebeveynine bakım ve eğitim masrafları için gücü oranında ödemekle yükümlü olduğu bir nafaka türüdür. Çekişmeli ya da anlaşmalı boşanma davalarında mahkeme nafakaya karar verebilir veya eşler protokol ile nafaka ödemesi hususunda anlaşma sağlayabilir.

İştirak nafakası kararı verildikten sonra bu nafaka bedelinin hangi biçimde harcandığına dair etkin ve işlevsel bir denetleme mekanizması bulunmamaktadır. Nafaka yükümlülüğü bulunan kişi ödediği nafakanın çocuğun ihtiyaçları doğrultusunda harcanmadığının tespiti ve nafaka azaltılması talebinde bulunabilir. İştirak nafakası çocuğun malvarlığı değerlerinden sayılır, “vasi, vesayet altındaki kişinin malvarlığını iyi bir yönetici gibi özele yönetmek zorundadır. Vasi, yönetimle ilgili hesap tutmak ve vesayet makamının belirlediği tarihlerde ve her halde yılda bir kez hesabı onun incelemesine sunmakla yükümlüdür.” (Medeni Kanun, 454. Madde)

Medeni Kanun’daki ilgili madde iştirak nafakasının çocuğun giderleri için harcanmaması durumunu tespit etme ve nafaka azaltma talebine imkân tanımaktadır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın