Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

NAFAKANIN ÖDENMEMESİ VE TAZYİK HAPSİ

Nafakanın Ödenmemesi ve Tazyik Hapsi

Nafaka borçlusunun borcunu ödememesi halinde 2004 sayılı İcra İflas Kanununun 344. Maddesine göre tazyik hapsi kararı verilmektedir. Söz konusu nafakanın eşe verilen yoksulluk nafakası, boşanma davası esnasında ödenecek tedbir nafakası, çocuk lehine verilmesi gereken iştirak nafakası olmasının herhangi bir farkı yoktur. Bu tür nafakaların ödenmemesi ve şartların sağlanması durumunda alacaklının şikâyeti üzerine nafaka tazyik hapsi uygulamaya geçirilir.

Nafaka Tazyik Hapsi Uygulaması Nedir?

Nafaka tazyik hapsi, derinlemesine ceza yargılaması gerektirmeyen, nafaka ödeme yükümlülüğüne uyulmaması halinde verilen ve kısa süreli bir hapis uygulamasıdır. TCK kapsamında bir yaptırım olmadığından teknik olarak bir ceza değildir. Alacaklının şikâyeti üzerine uygulanan bu yaptırım üç aya kadar hapis kararı ile sonuçlanabilir. Tazyik hapsi uygulanmaya başladıktan sonra kararın gereği nafaka ödemesi gerçekleşirse borçlu tahliye edilir.

Nafaka tazyik hapsine dair kararlar İcra Ceza Mahkemesi tarafından verilir. Şikâyetin yapılacağı merci İcra Ceza Mahkemeleridir. Yetkili İcra Ceza Mahkemesi icra takibinin yapıldığı yerde bulunan İcra Ceza Mahkemesidir. Nafaka ile ilgili hüküm geçerli olmalı, icra yoluyla borcun tahsili denenmiş olmalı, başlatılan takibin kesinleşmiş olmalı, geçmişe dönük 3 aylık ödenmeyen borç için talepte bulunulmuş olunmalıdır.

Nafaka tazyik hapsi uygulamasında geçen süre için ödenmeyen nafaka borcu, tekraren tazyik hapsini gerektirmemektedir. 3 aylık ceza uygulamasında mevcut 3 ay sadece alacak hakkı olarak kalır. Kişi hapisten çıktıktan sonra ödeme yapmamaya devam ederse tekrar tazyik hapsi uygulanabilir. Nafaka tazyik hapsi yükümlü kişinin borcunu sonlandırmaz. Nafaka tazyik hapsinin amacı kişiyi nafaka ödemeye zorlamaktır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın