Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Hakaret Nedir? Hakaret Sayılmayan Kelimeler

Hakaret Nedir? Hakaret Sayılmayan Kelimeler

Hakaret suçu, son dönemde oldukça yaygın bir dava türü olmakla birlikte Türk Ceza Kanunu’nca Şerefe Karşı Suçlar alanında yer almaktadır. Genel tanımıyla hakaret, bir bireyin şeref, onur ve yetkinliğini aşağılar nitelikte bir fiil veya sözde bulunmak suretiyle gerçekleşen faaliyetlerdir. Hakaretin suç adı altında yer alması da kişinin korunması adına gerçekleşmiştir. Hakaret genel anlamda iki farklı şekilde suç tipi olarak belirlenmektedir. Bunlar;

Sövme yoluyla gerçekleşen hakaret

Somut olgu isnadı yoluyla gerçekleşen hakaret şeklindedir.

Sövme yoluyla gerçekleşen hakaret suçu, bir kişiye küfür içerikli eylemlerde bulunulması şeklinde tanımlanmaktadır. Sadece sözle beyan edilmesinin gerekli olmadığı, yazı, resim, fiil içerikli birçok durum da gerçekleşmesidir. Somut olgu isnadı yoluyla gerçekleşen hakaret suçu, ye zaman ve mekan gibi diğer unsurların da belirtilmesi ile birlikte somut olarak meydana gelen fiil veya olguların bütünüdür. Bu tür hakaretlerde suç niteliği taşınması yaşanan olayın gerçek olup olmaması ile ilgili değildir. Suçun ispatı ve kanıtları sunulduğu takdirde gerekli işlemler uygulanmaktadır.

Hakaret Suçu, birçok yöntemle ispat edilebilir. Yazı, mesaj, tanık gibi yöntemlerle gerekli suç niteliği zemini hazırlanabilmektedir. Ancak ses kaydı gibi, önemli unsurlar, ispat niteliği taşısa da kişinin rızası olmadan alınmış olan unsurlar hukuka aykırı delil niteliği taşıyabileceği gibi ayrı bir suç unsuruna da yol açabilmektedir.

Hakaret Suçunun Cezası Nedir?

Hakaret suçunu işleyen kişiler için mahkeme kararınca 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası hükmünün verilebileceği kanun kapsamında yer almaktadır. Hakaret suçu cezası ağırlaştırıcı sebepler nedeniyle veya hafifletici sebepler nedeniyle değişikliğe uğrayabilmektedir. Kanunen hakaret suçunda ağırlaştırıcı nitelik gören genel sebepler ise şu şekildedir;

Bir kamu görevlisine karşı görevi nedeniyle hakaret suçu işlenmesi

Kişinin mensubu olduğu din ve inancın kutsal sayılan değerlerine karşı hakaret suçunun işlenmesi

Söz konusu hakaret suçunun alenen açık bir alanda işlenmesi

Hakaret suçunun veya davasının detaylı ve en doğru bilgilendirmesini profesyonel avukatlar aracılığıyla takip edebilir, gerekli adımları bu sayede ilerletebilirsiniz.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın