Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Araç Değer Kaybı Davası

Araç Değer Kaybı Davası

Araçlar için değer kaybı durumu genel tanımıyla, yaşanan bir trafik kazası sonucu aracın değer niteliklerinde oluşan azalmadır. Bu hasarlar sonucu aracın onarım görmesi, genel piyasadaki değer azalmasını meydana getirmektedir. Eski hali kadar iyi şekilde onarım ve tamir gerçekleşse de her türlü değer kaybı yaşanmaktadır. Aracın değer kaybına uğraması alıcılarına ulaşması konusunda da önemli bir engel oluşturacaktır.

Araçların değer kaybının hesaplanması için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlardan biri Değer Kaybı Hesaplama Tablosu iken, bir diğeri de emsal araç kıyaslama yöntemidir. Değer kaybı hesaplama tablosu Trafik Sigortası Genel Şartları genelgesinde yer almakta olup, kesin formüllerin elde edilmesine imkan tanır. Emsal araç kıyaslama yöntemi ise, söz konusu aynı aracın, eşdeğer kilometreye sahip hasarlı halinin piyasa değerinin baz alınmasıyla gerçekleştirilen yöntemdir.

Araç Değer Kaybı Davası Nedir? Nasıl Açılır?

Araç değer kaybı davası açılmadan önce birçok bilginin incelenmesi gereklidir. Her şeyden önce araç değer kaybının trafik kaskosu tarafından karşılanıp karşılanmadığı önem taşır. Bunun yanı sıra araç değer kaybının sorumlu olan kişinin aracında yer alıp almadığı da bir diğer ayrıntıdır. Söz konusu araç değer kaybı, kusursuz olan tarafın değer kaybıysa kazaya sebebiyet veren tarafın karşılanması durumu devreye girmektedir. Bu noktada da durumun ilgili kurumu araç trafik sigortasıdır. Bu durumun gerçekleşebilmesi için bir başvuruda bulunması gerekmektedir. Kusursuz görünen tarafın değer kaybının karşılanması adına ekspertiz raporu ile dava açması mümkündür.

Araç değer kaybı davasının açılma süresi ise Borçlar Kanunu hükmünde iki yıl olarak belirlenmiştir. Bu sürenin başlangıcı ve zamanaşımına uğramaması durumu için de araç sahibinin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği andan itibaren baz alınır. Davanın açılması için gerekli belgeler ise şu şekildedir;

Kaza esnasında tutulan kaza tutanağı

Araçların kaza esnasında ve sonrasında her açıdan çekilmiş olan nitelikli fotoğrafları

Hasarlı aracın ekspertiz raporu

Hasar tespit raporu

Aracın ruhsatı ve diğer tüm belgeleri

Araç değer kaybı davası için uzman ve profesyonel avukatlardan detaylı ve doğru bilgi almak sürecin lehinize işlemesi konusunda büyük öncelikler sağlayacaktır. Bu sayede en kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın