Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

İzaleyi Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davası

İzaleyi Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davası

Şirketlerin, firmaların veya ortaklık üzerine esas alınmış farklı kurumların mal/mülk paylaşımlarında paydaşlığa son vermeleri ve kişisel mülkiyete geçilmesini konu alan dava türü izaleyi şuyu davası olarak adlandırılmaktadır. Genellikle bu dava türünde taraflar için benzer sonuçlar öngörülmektedir. İzaleyi şuyu davası kendi içinde iki yöntemle mümkün olmaktadır:

Aynen Taksim Suretiyle İzale-i Şuyu: Söz konusu malın taşınır veya taşınmaz olması farketmeksizin bir değişikliğe uğratılmadan aynen bölünmesidir. Tarafların ortaklık sayısına göre eşit şekilde paydaşlığın giderilmesi durumdur. Bu yöntemde davada yer alan tarafların bölüşülecek olan mallar konusunda anlaşmaya vararak hakime bildirmesi gibi durumlar söz konusu olabilir. Eğer taraflar bu süreci anlaşma yönünde ilerletmezlerse hakim ortaklığın giderilmesi konusunda gerekli kararı vermektedir. İzaleyi suyu davasında söz konusu taraflardan sadece birinin talepte bulunuyor olması yeterli olmaktadır.

Satış Suretiyle İzaleyi Şuyu: Söz konusu malın taşınır veya taşınmaz olması farketmeksizin icra aracılığıyla satılarak ortaklar arasında bölüştürülmesi durumu olarak tanımlanmaktadır. Aynen taksim durumunun mümkün olmadığı koşullarda satış suretiyle ortaklığın giderilmesi sağlanmaktadır. Açık arrtırma durumu bu yöntemde söz konusudur. Ancak davada yer alan tarafların yani paydaşların ortak kararlar neticesinde oybirliğiyle anlaşmaya varması durumunda satış sadece ortaklar arasında gerçekleşir.

İzaleyi Şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası söz konusu olduğunda görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Yetkili mahkeme ise ortaklığın giderileceği mal/mülkün bulunduğu yerin mahkemesidir. İzaleyi Şuyu davasında davacı tarafın davada yer alan taleplerinin bir kısmından veya tümünden vazgeçmesi durumu ise davada feragati ifade etmektedir. Bu durumda davanın sonlanması mümkündür.

İzaleyi Şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası, birden fazla ortak ve paydaşın yer alması nedeniyle oldukça profesyonel şekilde ilerletilmesi gereken süreçlerden biridir. Bu nedenle mutlaka uzman avukatlar gözetiminde ve incelemesinde ilerletilerek gerekli bilgilerin buy olla temin edilmesi önemlidir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın