Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Maddi ve Manevi Tazminat Davaları

Maddi ve Manevi Tazminat Davaları

Tazminat davaları mahkemelerce maddi ve manevi olarak genel kategoride yer almaktadır. Maddi tazminat davası, hukuk kuralları gereğince aykırı görülen eylem veya faaliyetler sebebiyle söz konusu mal varlığında oluşan azalmanın, kısacası uğranan zararın giderilmesi amacıyla açılan dava türüdür. Manevi tazminat davası ise, yine söz konusu durum için yaşanan üzüntü, yıpranma ve psikolojik etkilenmenin giderilmesi amacıyla açılan dava durumudur.

İki dava türü aynı anda birlikte açılıp yürütülebileceği gibi ayrı ayrı da gerçekleşebilmektedir. Maddi ve manevi tazminat davaları, ticari nitelik taşımadığı takdirde talep edilen tutardan bağımsız asliye hukuk mahkemelerince açılmaktadır. Ancak idareden kaynaklı gerçekleşen durumlarda açılacak olan tazminat davaları tam yargı davası olarak tanımlanır. Vergi veya idari mahkemeler bu durumda devreye girmiş olur.

Maddi ve Manevi Tazminat Davası Nedenleri

Söz konusu herhangi bir nedenden dolayı yaşanan haksız koşullar, maddi ve manevi tazminat davalarının açılma nedenleri arasında sayılmaktadır. Yoğunlukla tazminat davalarına başvurulma nedenleri ise şu şekildedir;

  • Suç işlenmesinden kaynaklı açılan tazminat davaları
  • İş kazasından kaynaklı açılan tazminat davaları
  • Trafik kazalarından kaynaklı açılan tazminat davaları
  • Hatalı tıbbi müdahalelerden kaynaklı açılan tazminat davaları
  • Boşanma davası beraberinde veya sonrasında yaşanan nedenlerden kaynaklı açılan tazminat davaları
  • Telif hakkı ihlalinden kaynaklı açılan tazminat davaları
  • Yazılı veya görsel yolla kişinin haklarına saldırıdan kaynaklı açılan tazminat davaları

Maddi ve manevi tazminat davaları, davalı olan kişinin ikametgahında yetkili olan mahkemelerde açılmaktadır. Eğer söz konusu açılacak davada davalı sayısı birden fazla ise, herhangi bir davalının yerleşim yerinde açılabilmektedir.

Maddi tazminat davalarında;

  • Bedensel zarar
  • Ölüm

Gibi durumlar için zarar istenebilmektedir. Tüm bu bilgilendirmeler dahilinde maddi ve manevi tazminat davaları oldukça geniş çaplı hazırlıklar gerektirebilmektedir. Bu nedenle en geçerli ve güncel bilgileri uzman avukatlar sayesinde gerçekleştirebilirsiniz.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın