Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

İcra Takibi Nasıl Yapılır?

İcra Takibi Nasıl Yapılır?
Ağırlıklı olarak ticari nedenlerden dolayı veya genel yaşam şartları nedeniyle zamanında geri ödenmemiş olan borçlar haciz ve icra sürecine dahil olabilmektedir. İcra takibi, bu sürecin profesyonel ve resmi şekilde yürütülmesi adına gerçekleşen bir durumdur. Taksitlendirme, itiraz gibi çeşitli çözümleri de bünyesinde barındırması nedeniyle alacaklı ve borçlıu için önem arz etmektedir.

İcra Süreci Ne Zaman Başlar?

Söz konusu borç, alacaklının ve borçlunun yükümlülüğü altındadır. Hukuki bir ilişki olmasının yanı sıra vadesi gelmiş olan borçun belirlenen zaman dahilinde ödenmemesi sonucu faiz işlemine dahil olur. Söz konusu borcun icra takini sürecinin başlayabilmesi için her şeyden önce yasal şekilde borcun ispat edilmesi gereklidir. Sürecin başlangıcında alacaklı, borçluya uyarı niteliği taşıyan bir tebligat gönderir. Tebligatta belirlenen süre içerisinde bir geri dönüş alınmadığı takdirde borç artık ihtarnamede yer alacak şartı sağlamış olur. İhtarnamede belirlenen süreçte de aynı şekilde geri dönüş alınmadığında borçlunun mal ve mülk varlığının incelenmesi yapılarak haciz sürecine geçilmektedir.

İcra Takip Türleri Nelerdir?

İcra takibi, alacaklının resmi haklarından faydalanması için oldukça önemlidir. İcra takibinin yapılabilmesi için icra takip türlerinin belirlenmesi gerekir. İcra takibi;

ilamlı ve ilamsız icra takibi olarak ikiye ayrılmaktadır.

İlamlı icra takibi, İcra Müdürlüğü bünyesinde başlatılan, alacaklının borçlu kişiden borcunu tahsil etmesinin amaçlandığı icra takibidir. İlamlı icra takibinin gerçekleştirilebilmesi için alacaklı kişide ilam belgesinin bulunması gerekmektedir.

İlamsız icra takibi;

  • Genel haciz aracılığıyla
  • Kambiyo senetlerine özgü
  • Kiralanmış taşınmazların tahliyesi

Olmak üzere üç şekilde gerçekleştirilir.

Herhangi bir belgeye gerek duyulmadığı gibi İcra Daireleri aracılığıyla kolaylıkla başlatılabilir.

İcra takibi süreci bireysel gerçekleştirilebileceği gibi avukatlar vasıtasıyla da düzenlenebilmektedir. En kısa sürede ve en teferruatsız şekilde sürecin başlatılması için uzman avukatlarla gerekli görüşmelerin sağlanması daha doğru bir yöntem olacaktır.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın