Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

Arabuluculuk KURUMU

Arabuluculuk Nedir?

Hukuk alanında yaşanan uyuşmazlıklar dahilinde uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden biri olan arabuluculuk, söz konusu dava açılmadan önce veya sonra üçüncü kişinin yönetiminde ilerletilen sürecin genel tanımıdır. Dava dışı olmakla birlikte hem hızlı hem de kesin çözümün gerçekleşmesini amaçlayan bu usul hukuk kurumu, kendi içinde zorunlu ve ihtiyari olarak ikiye ayrılmaktadır.

Zorunlu Arabuluculuk, söz konusu bazı uyuşmazlıkların dava süreci başlamadan önce arabuluculuğa zorunlu gidilmesi durumudur. Dava sürecinin koşulu olması nedeniyle, arabulucuya başvurulmaması durumunda açılan dava reddilmektedir. Bazı tazminat davaları, maaş gibi dava konuları başta olmak üzere birçok talep davası zorunlu arabuluculuk çerçevesinde yer almaktadır.

İhtiyari Arabuluculuk, zorunluluk esası olmaması halinde tarafların arabulucuya başvurmayı tercih etmesi durumudur. Taraflar yaşanan uyuşmazlıklar ile ilgili her türlü ihtiyari arabuluculuğa başvurabilmektedir.

Arabulucu Kimdir?

Hukuk fakültelerinden mezun olmuş ve minimum 5 yıllık deneyime sahip olan arabulucular uzmanlık eğitimine vakıf kişilerdir. Çeşitli sınav, eğitim ve mülakatlar sonucu arabuluculuk meslek dalı, çeşitli davalarda yer alabilmektedir.

İhtiyari Arabuluculuk Hangi Davalarda Geçerlidir?

Genellikle iş davalarında zorunlu olarak uygulanan arabuluculuk, bu davaları dışında zorunluluk esası olmadan da ihtiyari arabuluculuk olarak gerçekleştirilebilmektedir. Genellikle kullanılması tercih edilen ve arabuluculuğa elverişli bazı davalar ise şu şekildedir;

  • Maddi ve manevi tazminat davaları,
  • Boşanma davalarında mal paylaşımı
  • Miras davalarında mal paylaşımı
  • İş hukukunda yer alan tazminat davaları
  • Tapu davaları

Arabuluculuk oldukça önemli bir dava koşuludur. Bu nedenle gerek alanında uzman avukatlarla, gerekse uzman arabulucularla ikili iletişimlerin sağlanması gereklidir. Bazı avukatlar aynı zamanda arabuluculuk da yapabildikleri gibi ayrı ayrı kişilerden hem avukatlık hem de arabuluculuk talebinde bulunulabilir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın