Dumlupınar Mahallesi Dumlupınar 2. Cadde No:6 Karaköse İşhanı K:1 D:16 Merkez / Afyonkarahisar

İş Kazası Tazminat Davası

İş kazaları oldukça genel ve özel koşullarla düzenlenen bir alandır. Yaygın görülebilen iş kazaları ile ilgili de çeşitli dava nedenleri yer almaktadır. İş kazası tazminat davası, işverenin olduğu konumda çalışan işçinin, iş yeri veya iş nedeniyle yaralanma, sakatlanma, ölüm gibi durumlarında açılabilen dava türüdür. İşçinin kendisine ya da yakınlarına sorumlu olan işverenin yaşanılan durum itibariyle tazminat talebinde bulunulması amacıyla maddi ve manevi tazminat davası kategorisinde yer alır.  İş kazası tazminat davası, sadece işverene açılabileceği gibi, alt departman olan taşeron işverenlere de açılabilmektedir. İş kazası tazminat davası Sosyal Sigortalar Kanunca belirlenen hallerden biri için oluşturulabilmektedir. Bu haller ise şu şekilde genel hatlarıyla şu şekilde belirlenmiştir;

  • İşverene ait olan iş kurumunda bulunulan esnada işçinin uğradığı tüm bedensel ve ruhsal kazalar iş kazası olarak nitelendirilir. Bu durumda işçinin hangi şekilde kazaya uğradığına dair özel bir hüküm mevcut değildir. Kazanın iş yeri ortamında gerçekleşmesi, iş kazası niteliği taşıması için yeterli ve en önemli koşuldur.
  • İşçi konumundaki birey işverenin işyeri sınırları dışında bir görevlendirmeye sahipse ve bu esnada maruz kaldığı tüm fiili olaylar iş kazası davası niteliği taşıyabilmektedir.
  • İşveren tarafından işçiye, iş gidişatı nedeniyle bir araç sağlaması ve bu araçla yolculuk halindeyken bir kaza yaşaması trafik iş kazası davasına konu olmaktadır.

İş kazası kendi içinde farklı türlere ayrılmaktadır.

  • Ağır bir yaralanma veya ölüm gibi durumlarda işçiye veya işçinin yakınlarına verilmesine karar verilen dava genellikle maddi ve manevi tazminat davasıdır.
  • Maddi tazminat, geçiçi iş görmezlik durumunda çalışılmayan sürenin baz alınması dahilinde bedensel zarar maddi tazminat olarak şekillenir. Tüm iş kazaları ile ilgili dava süreçlerinde yetkili mahkemeler iş mahkemeleri olarak belirlenmiştir.

Diğer birçok dava türünde olduğu gibi iş kazası tazminat davası açma durumu söz konusu olan kişilerin, genel geçer bilgilerin dışında detaylı bilgilendirme sağlayabilmeleri için uzman avukatlarla gerekli hususları görüşmelidirler.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın